Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В девет области продължават протестите на лекарите

| обновено на 01.04.16 в 12:11
Снимка: БГНЕС

Ефективни протести на лични лекари имаше днес в девет области на страната. За цял ден кабинетите си затвориха джипитата във Варна, Пловдив и Шумен. Трети ден за два часа протестираха личните лекари в Плевен. Ефективни протести имаше също във Враца, Монтана, Ловеч, Разград и Търговище.

Общопрактикуващите лекари от цялата Плевенска област приемаха пациенти само за два часа, като всеки лекар избира точно времето. Повечето от пациентите днес подкрепяха протеста и считат, че има хаос в здравеопазването. Напрежение в поликлиниките нямаше. 
Д-р Пейо Вълчев коментира:
В България нито господин премиерът, нито господин Москов ще внесат лекари от Франция. След десет години ще гоним лекарите тук по площада, те ще бягат от професията си. Няма такъв лекар, който да преглежда 60 човека на ден!

Дежурни кабинети в новата поликлиника в Шумен обезпечават неотложната помощ до 19.00 часа днес. По един дежурен кабинет има в Нови Пазар и във Велики Преслав. Неотложната помощ не включва издаване на направление за специалист, както и изписване на рецепти за хронично болни пациенти. 
Председателят на Асоциацията на общопрактикуващите лекари в Шумен д-р Милен Чолаков заяви:
Искаме предварително да се извиним за неудобството на всички пациенти. Те трябва да знаят, че ние правим всичко това, за да подобрим системата на здравеопазване и то да бъде в интерес на всички.
Пациентите твърдят, че харесват работата на личните си лекари, но не са съвсем наясно с причините за протеста. Повечето не са доволни от създадената временна организация днес.

Около сто лекари, медицински сестри и санитари от Многопрофилната болница в Търговище излязоха на организиран протест срещу хаоса в здравеопазването и подкрепиха протестиращите лични лекари. Те обявиха, че от днес започват поетапни протестни действия и заплашиха с колективни оставки, ако не постигнат целите си. На организирания протест хирургът Иван Славчев, съобщи, че от днес започват поетапни протестни действия и описа какво се е случило в болницата  през първия ден от прилагането на реформите в здравеопазването:

Днес е първи април, а ние не можем да работим, не може да приемем един болен нормално. Цените на клиничните пътеки са сменени, първа пътека беше инсулт, сега е раждане. Ето това е реформата, ние нито можем да опишем манипулациите, нито можем да опишем клиничната пътека. Пълен хаос, тотален хаос.

Ето какво споделят пациентите:

Аз също ги подкрепям защото не е нормално един лекар да се занимава с бумащина, вместо да лекува, да диагностицира и преценява състоянието на пациента.

Аз съм доволна от лекарите, а ако им увеличат и им дадат и пари… Прави са хората да претендират.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!