Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хората в Чипровци: За какво ни е спортна зала, работни места искаме

Автор:
7
Снимка: радио Видин
В "Добро утро, кмете!" разказваме за Чипровци, проблемите и радостите, които имат в малкото, но красиво планинско градче. Тук живеят около 2 000 души. Демографските проблеми в този граничен край са свързани със застаряването на населението. Затова не е изненада, че хората, които срещнахме, бяха предимно пенсионери. През миналата година бившето общинско ръководство остави на местните нова, модерна придобивка- стадиона, изграден с над 5 милиона лева европейски средства. Жителите на града обаче се чудят кой ще играе на него, при условие, че новородените тук се броят на пръсти, а заради липсата на работа и децата се изселват, водени от родителите си.

Снимка"Животът и тук е като навсякъде- който има пари- живее добре, който няма... Всичко запада- килимарство, миньорство, един шивашки цех има и в него 20 жени работят. Добре, че хванахме старото време, та взимаме добра пенсия, покрай нас и младите издържаме, няма начин. Спортна зала направиха. Видяхте ли в какво положение е? За какво ни е, да ритаме топка ли? Няма млади, деца не се раждат... Проблемът да не върви туризмът е в рекламата- няма общ туристически продукт, една обща марка на Чипровци- къде да отидат туристите, какво ще видят, къде да отседнат и каква кухня се предлага"- смятат хората от града.  

СнимкаОсновното училище "Петър Парчевич" в историческия град Чипровци е заплашено от закриване, макар и 390-годишната му история. То е първото светско училище в България. Създадено е през 1624 година от епископ Илия Маринов, наследник на благородническо семейство, завършил право в Римския университет. В момента в него от първи до осми клас се учат близо 70 деца, които се събират от населените места на общината. От края на януари опасността от закриване е още по-голяма, тъй като работа преустанови мината за добив на флуорит. Без работа останаха над 100 души, много от които са родители на ученици. Ако те напуснат града в търсене на нова работа, първите последици ще са за училището. И иначе положението за училището не е розово, не скрива кметът на града Пламен Петков. Миналата година Министерството на образованието и науката  отпусна 70 000 лева за ремонт на покрива на сградата на учебното заведение. Натрупаните дългове към кредитори се увеличават. Според кмета има нередности при проекта по енергийна ефективност, изпълнен от предишната градска управа.

Снимка"Дълговете са 50 000, ако не и повече. Има предписания към директорката от Инспектората по образование, Общината извърши одит, още вървят проверки и от Агенцията за държавна финансова инспекция. Издирихме проекта за енергийна ефективност от предшественика ми- открихме, че е направен частичен ремонт на парното и покрива, некачествено направен. Парното на втория и третия етаж се оказа, че не работи, климатици са сложили. Похарчени са парите за нашето участие като бенефициент по проекта, а средствата са ни ограничени"- обясни  Пламен Петков.


СнимкаКметът на Чипровци има намерение да развива туризма в общината, защото има какво да покаже на туристите. Разработен е проект за облагородяване подходите към Историческия хълм за около половин милион лева. За хората тук това е едно свято място. На него се намира старата църква и останките от католическия храм на селището. Сега на него е Историческият музей. Искат да отворят Дом на килимите, които сега се показват в отделна зала в музея. Пари ще се търсят от европейските фондове. Миналата година на около 10 км от Чипровци е изграден Атракционният парк "Приключенци". Приоритет за общинската управа е и ремонт на пътя до Гушовския манастир, както и на 18 км път до водопада, каза още кметът Пламен Петков:

"Ще кандидатстваме по всички мерки на Програмата за развитие на селските райони. Имаме различни проекти- и за ремонт на читалища, и за площадни пространства, и за детската градина- ще ги правим в един лот на стойност около 3-4 милиона лева. По трансграничната програма със Сърбия, с община Пирот имаме проект за Историческия хълм за озеленяване на подходите, улици, осветление за около 500 000 лева сме разчели. Другият ни проект е за почистване на речните корита, партнираме си с Болевац, той е и за закупуване на техника. Ще правим и детски площадки в селата Мартиново и Железна."

Фирмата за добива на флуорит край Чипровци прекрати дейността си и освободи над 100 от служителите си. Концесионният договор обаче не се прекратява. Фирмата настоява да рекултивира хвостохранилището през следващите две години.
"При закрито хвостохранилище едва ли ще се намери друг инвеститор за добив на флуорит", категоричен е кметът Пламен Петков. Дружеството заяви, че в мината край Чипровци са изчерпани залежите  и затова прекратява дейността си. Истината е, че все още има руда, но извличането трябва да е на около 1 км дълбочина и това ще струва по-скъпо, и ще изяде печалбата, обясни общинският съветник в Чипровци Георги Леонов. Бъдещето на този материал в строителството е голямо и това ще се случи след 50-100 години, убеден е той.

СнимкаКато се говори  за Чипровци, няма как да не се каже нещо и за прочутия чипровски килим. Първоначално той е бил тъкан от мъжете в селището, после предават занаята на жените, за да се освободят за друга работа. Не е изключено в изтъканите детайли и информацията, която носят, да има и извънземно участие:

"Казват, че Чипровци, Панагюрище, Котел от България, и от другата част на света страни като Индия и Китай имат космически канал, от който се получава информация. Не знам дали сте делили името "Чипровци" на срички: чип-ров-ци. Думата "чип" да Ви говори нещо", пита  Георги Леонов.

Още за Чипровци и живота там може да чуете от звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Село Гомотарци - с бъдеще във винения туризъм и с грижа за опазване на миналото

Гостуваме на Гомотарци, едно село разположило се на брега на река Дунав.  Голямо  и красиво населено място, с няколко площада, с просторни и красиви къщи с големи дворове и трудолюбиви хора. Видинското село се гордее със запазената си църква, големия църковен двор, с ценните стенописи, които са реставриран и с новата трапезария към храма...

публикувано на 12.07.24 в 12:00

Калин Виденов: Геноцидът над Северозапада от страна на ГЕРБ продължава

Все по-илюзорни изглеждат шансовете за съставяне на редовен кабинет в рамките на настоящото Народно събрание.  Политическата криза в страната продължава да се задълбочава.  Предсрочните избори наближават с все по-голяма скорост, а единственият шанс да не се стигне до тях е експертен и технически кабинет с третия мандат.  Как се отразява дългогодишният..

публикувано на 11.07.24 в 10:00

Нуждае ли се от рестарт икономиката ни?

България трябва да извърши смели реформи на пазара на труда и в образованието, защото рискува икономиката ѝ да стане много неконкурентоспособна. Разходите за труд растат ударно и въпреки това не успяват да наваксат изоставането спрямо ЕС, а производителността остава ниска. Трябва да се подобри рязко и средата за инвестиции, които изостават..

публикувано на 10.07.24 в 10:45
Боян Минков, кмет на община Белоградчик

Боян Минков: Липсата на редовно правителство затруднява работата на общините

Общините са сред потърпевшите от политическата криза в страната ни, коментира кметът на Белоградчик Боян Минков . По думите му политиците трябва разберат, че хората все повече ще ги наказват по време на избори, като все по-малко гласуват. "Има огромни затруднения в работата на общините и ние, кметовете, го усещаме най-силно, защото сме..

публикувано на 09.07.24 в 14:26
Румен Гълъбинов

Румен Гълъбинов: Политическата нестабилност усложнява постигането на стратегическите ни цели- Еврозоната и Шенген

Ако политиците в България не успеят да се разберат и се стигне до нови избори, се усложняват задачите, свързани със стратегическите цели на страната ни- Еврозоната и Шенген, коментира икономистът и финансист Румен Гълъбинов. По думите му, има риск и да не получим в пълен размер средствата по Плана за възстановяване и устойчивост. "Планът за..

публикувано на 09.07.24 в 13:31

Засилен контрол на Инспекциите по труда за недеклариран труд в рискови сектори

Работата без трудов договор е нарушение, за което в Кодекса на труда изрично е регламентирано, че не може да е маловажно . Затова винаги, при установяване на такова нарушение, се налага санкция, която не може да бъде по-малка от 1500 лева и може да достигне до 15 000 лв.   Много е важно всеки работник да разбере, че когато се съгласява да работи без..

публикувано на 08.07.24 в 15:03

Изсветлява ли сивата икономика

Публичните финанси на България губят близо 3 млрд. лева на година, заради невнесени данъци и осигуровки, вследствие на недекларирана заетост. Изводът е на Асоциация на индустриалния капитал в България. Типичните проявления на недекларирана заетост са няколко и те се променят през годините в зависимост от степента на контрол и в зависимост от..

публикувано на 08.07.24 в 14:59