Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Славчо Близнаков: Няма нормативни неясноти по сключването на новите договори с НЗОК

Снимка: БГНЕС

Лечението на онкоболни пациенти е гарантирано. В това уверяват от НЗОК във връзка с изказаните опасения от представители на лечебни заведения, предоставящи онколечение, че с въвеждането на новите правила ще спрат приема на пациенти. Според директора на софийската Университетска болница "Света Анна" д-р Славчо Близнаков онкоболните хора ще имат полза от промяната, според която химио- и лъчетерапията ще се провеждат само в болнични заведения с осигурена комплексност на лечението. Д-р Близнаков не вижда нормативна неяснота по новите договори със Здравната каса.

В момента се въвеждат по-добри правила. Предварително да се знае пациентът къде ще се оперира, къде ще се прави химиотерапията и къде лъчетерапията? То е в полза на пациента и не затруднява по никакъв начин болницата. А сега защо дадена болница не може да извършва химиотерапия? Значи, не може всяка една болница да назначи един или двама химиотерапевти и да почне да влива медикаменти, след което да казва: "Ходи, където искаш". Говорим за комплексност.

Директорът на Университетската болница посочи, че няма нормативни неясноти по сключването на новите договори със Здравната каса от днес:

Това е нещо, което се случва всяка година. Нормално е, ако има неясноти, ние, като договорни партньори с Касата, да ги изясним. Сега в момента се сменят и номерата на пътеките. Не виждам нещо, което да е проблем. Това, което се спусне отгоре, ние преценяваме дали да сключим договор или не. В момента завършваме стария договор, пациентите, които са приети вчера или предишните дни, ще бъдат изписани по старите правила, всички нови си влизат по новите.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!