Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Царският манастир "Св. Богородица" край Варна става археологически и образователен център

050810

Варненският и Великопреславски митрополит Йоан отслужи молебен пред 8-метровия кръст в Царския манастир "Света Богородица" край Варна на Неделя Кръстопоклонна. Предстои мястото, където през 9-ти век се е намирал средновековен скрипториум и книжовен център да стане съвременен археологически и църковен образователен център.

Митрополит  Йоан и кметът на Варна Иван Портних обясниха идеята с общите усилия на митрополията и общината да бъде създаден съвременен археологически църковен образователен център Царски манастир "Света Богородица". Негово високопреосвещенство посочи:

Това е изцяло една идея, която е подкрепена от църквата, но тя в основата си почива на господин Портних и на общинското ръководство. Ако е Божията воля, това място да се възстанови, това е една амбициозна идея. Не говорим за ден-два, говорим за години напред. Полезно е за епархията и хората да знаят, че това е една древна светиня, свързана с покръстителя цар.

Кметът на Варна Иван Портних обясни, как ще се реализира идеята:

С решение на Министерски съвет, правото на управление вече е прехвърлено официално на Община Варна. Поскахме тази стъпка, защото се вижда състоянието на светинята днес. Възложено е обследване на собствеността и прилежащите територии с оглед намирането на начин за най-лесен достъп до това място.

Царският манастир "Света Богородица" е бил най-големият извънстоличен духовен център на България.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!