Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

КНСБ: Промените в Закона за офшорките не защитават обществения интерес

Да бъде запазен сегашният вид на т.нар. "Закон за офшорките", настояват от Конфедерацията на независимите синдикати в България. От КНСБ казаха това по повод законопроекта на управляващите за промяна в нормативната уредба, който предвижда облекчаване на режима за участие на офшорни компании в търгове за обществени поръчки и собственост в предприятия. Адвокат Иван Сотиров заяви:

Чрез Министерство на финансите се прави опит от 24 забрани да паднат 14, при условие че вече имаме 4, които допускат офшорни компании на нашия пазар. Опитва се да се направи пробив в нашия закон чрез въвеждането на един квотен принцип – тоест до 10% да се получи огласяване или осветляване на капитали. Реформаторският блок поиска сумарно тези десет процента от офшорна компания да бъде ли примерно, повече от 2, 3 или 10 дъщерни дружества. Тази аритметика не защитава нашия обществен интерес! Не е вярна с оглед поглъщане на компания в компанията.

Според лидера на КНСБ Пламен Димитров, се търси вариант за реабилитация на офшорните компании у нас:

Преди няколко години, под натиска на гражданското недоволство, беше променен Законът за офшорките и имаме сега действащия закон в този му вид, който МС иска да промени и да върне в някаква степен в зоната на здрача – нещо, което ние не разбираме, независимо от това, че почиват аргументите на това, че Комисията ни критикувала в тази посока.

Подробностите можете да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!