Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Администрацията на Обама отказва да коментира "Документите от Панама"

Джош Ърнест
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Администрацията на американския президент Барак Обама отказва да коментира "Документите от Панама". Говорителят на Белия дом Джош Ърнест намекна, че разкриването на офшорните сметки ще помогне за борбата с корупцията.

По време на редовния брифинг Ърнест беше помолен да отговори на твърденията на Кремъл, че целта на публикуването на "Документите от Панама" е дискредитиране на руския президент Владимир Путин.

Нямам коментар по конкретните обвинения, които се намират в тези документи, но мога да ви кажа, че Съединените щати продължават да са водещ застъпник за по-голяма прозрачност в международната финансова система, както и в работата си срещу нелегални финансови транзакции и борбата срещу корупцията.

Говорителят на американския президент постави въпроса в полето на санкциите срещу страни като Русия и Северна Корея с думите, че по-голямата прозрачност помага за изкореняване на корупцията и справянето със заобикалянето на наложените от САЩ санкции.

От своя страна заместник-говорителят на Държавния департамент Марк Тонър каза:

Бих искал да кажа, че е много важно да се отбележи, че американското правителство насочва вниманието си върху прозрачност във финансовия сектор и разследване на всякакви възможни действия, целящи избягване на санкции.

Междувременно представители на Министерството на правосъдието са информирали телевизия Ен Би Си, че техни адвокати вече разглеждат масива от данни, но не могат да се изказват по спецификата на информацията.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!