Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министър Москов: Новите правила спират бизнеса с онкоболните

Петър Москов
Снимка: БГНЕС


От началото на месеца три болници са връщали пациенти с онкологични заболявания. Тези случаи вече са предадени на прокуратурата. Това съобщи министърът на здравеопазването Петър Москов. Той беше категоричен, че лечението на тези пациенти е гарантирано. По думите му с новите правила се спира бизнесът с онкоболните.

РЗИ имат инструкция при всеки един такъв сигнал да отиват и да проверяват защо пациент, особено с онкологично заболяване или с каквото и да било друго, е върнат, като приемат пациента. На база на Наредбата за достъпа, издадена от мен, всяка болница, връщаща пациент, трябва да мотивира защо съответният пациент не се приема в болница. Защото ако някой си позволява да спекулира и да създава напрежение сред пациентните, защото това е целта на заниманието - определени места да запазят бизнес плана си, независимо от това какво следва за пациентите. Да рискуваш живота на пациентите, дори само да създаваш в пациента тревога в това му състояние, за мен е толкова долно, че не искам да употребявам други думи. От това следва ясно нарушаване на Закона за здравето, нарушаване правата на пациента и правото на достъп, следва отнемане на разрешително и спиране на договора с Касата. И тук няма да има никакъв компромис.

На дискусия с участието на онколози и ресорни сдружения стана ясно, че лечението на пациентите с онкологични заболавания е гарантирано.

С новите промени ще се изисква, преди започване на лечението, становище на комплексен онкокомитет, който да опише пътя на болния в решението си. И досега е имало онкокомитети в болниците, които са ги сформирали, но те не винаги са давали това решение, обясниха онколози. Сега НЗОК ще заплаща за работата на КОК и ще контролира работата им.

Всяко лечебно заведение, което до 30 април не отговори на критериите за комплексност в лечението на болните със злокачествени заболявания, тоест не пожелае да сключи договор с болница, която има комплексен онкологичен център, вече няма до може да работи по тези клинични пътеки, категорично заяви министър Москов.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!