Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мартин Димитров: Най-добрият вариант е избор на граждански кандидати в бъдещата КЗК

Реформаторите предлагат промени и в законопроекта на правителството за офшорките

Снимка: БГНЕС

Депутати от Реформаторския блок са внесли две проекторешения, с първото от които се прекратява процедурата за избор на нов състав на Комисията за защита на конкуренцията.

При липса на кандидатура за председател на Комисията процедурата е опорочена и не може да бъде завършена, обясни Мартин Димитров. Второто предложение е за старт на нова процедура, но с по-дълъг срок и възможност за издигане на повече кандидатури от граждански организации, които да бъдат вкарани като предложения от отделни народни представители:

Защо го правим това? Защото усещаме, че на много хора им е изгодно да си стои старата комисия, да няма ефективна битка срещу картелите и монополите, нищо да не се случва. Това не може да продължава повече, това безвремие, този хаос, бих казал, който е сега, а трябва да има нова комисия, в която да има много сериозни граждански кандидатури, за да бъде битката срещу картелите и монополите ефективна.

Реформаторите предлагат промени и в законопроекта на правителството за офшорките. Според тях изискването за десетпроцентно участие на офшорни компании в дадено акционерно дружество в проекта на кабинета, може да се тълкува и като възможност няколко офшорки с по десет процента, на практика да притежават 99 процента от дружеството. Предлагаме кумулативно офшорки да могат да притежават до десет процента от дадена компания, обясни Мартин Димитров:

Когато политици имат офшорни сметки, офшорни фирми и други офшорни неща, е крайно съмнително. За мен такива хора трябва да си подават бързо оставката, без много да обясняват. Когато бизнесът обаче има офшорни фирми, това може да бъде и нормално, а може да бъде и опит за скриване на данъци, да речем. Именно по тази причина трябва да има пълна проверка. Сега на всички българи, които имат някакво участие от страна на съответните органи, но по-важното е да не мислим от тук нататък да затваряме вратата в България за офшорни капитали. Такива капитали трябва да влизат в България, но да проверяваме кои са действителните собственици и откъде са парите.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!