Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Франс Тимерманс: Бежанската криза показа, че сегашната система за даване на убежище не работи

Франс Тимерманс
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейската комисия поиска от държавите-членки да позволят централизиран контрол за прием на бежанци и тяхното разпределяне по квоти на постоянен принцип. Става въпрос за промяна на т.нар. Дъблински регламент. В момента той натоварва с отговорност за бежанците само държавите с външни граници на Европейския съюз, където първо пристигат мигрантите. Брюксел иска законодателната реформа да стане преди лятото, уточни заместник-председателят на Еврокомисията Франс Тимерманс:
 
Кризата показа, че сегашната система за даване на убежище не работи. Тя определя отговорността за бежанеца въз основа на мястото, където той първо е влязъл на територията на ЕС. Това нито е честно, нито устойчиво, защото бремето за огромния брой хора пада само върху няколко държави.

Сегашното разпределение по квоти на бежанци от Гърция и Италия е с временен характер. За да получи подкрепата на правителствата, Европейската комисия предлага два варианта. При първия молбите за убежище ще се обработват централизирано и Брюксел ще определя кой бежанец къде да бъде пратен въз основа на специална формула за 28-те страни-членки. Вторият компромисен вариант запазва сегашната система, но пак обещава на засегната държава автоматично презаселване на кандидатите, ако броят им надвиши определен праг.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!