Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Бургас около 200 таксиметрови коли излязоха на протест срещу патентния данък

Снимка: БГНЕС

Близо 200 таксиметрови автомобила излязоха на протест срещу патентния данък в Бургас. Автошествието блокира за около час движението в централната част на града. 

Колоната от автомобили парализира първо крайбрежната част, а след това по определен маршрут направи няколко обиколки. С автошествието собствениците на таксита изразиха масово недоволството си от предвиденото ново облагане за бранша. Организаторите уточниха, че това е предупредителен протест, а след станалите вече факт промени в закона от днес, те предвиждат и национална стачка, обяви Димчо Иванов, председател на транспортния синдикат "Авто 94":

Защо трябва върху десет хиляди лева печалба да ти взимат хиляда лева? Един човек, който е изкарал хиляда лева, пак ще плаща хиляда лева патент и други, които са изкарали 20 хиляди, пак ще плаща. Tова е абсолютна дискриминация. Сутринта като се събудиш, вече дължиш 60 лева. От там насетне нещо трябва да изкараш за себе си, а средно зимата изкарват около 30 лева.

Кина Василева кара такси от 12 години и е убедена, че с влизането в сила на промените, ще закрие дейността си:

Плащам осигуровки, плащам ремонт на колата, плащам в офиса, сега и патент трябва да плащам, данъците си плащам. Какво остава за мен? На ден не мога да изкарам 30 лева.

В Бургас протестът на таксиметровите шофьори е и срещу новата транспортна схема на града, която според тях не предвижда достатъчно стоянки за колите им. Те отново припомниха за обещанията на администрацията за диалог, но до момента такъв не е осъществен.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!