Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕС очаква решение от Холандия дали ще одобри или не ратифицирането на споразумението с Украйна

Снимка: ЕПА/БГНЕС
Европейският съюз очаква решение от управляващите в Холандия дали ще одобри или не ратифицирането на споразумението с Украйна за асоцииране и свободна търговия.

Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер е натъжен от отрицателния резултат на референдума в Холандия, съобщи неговият говорител Маргаритис Схинас. Той допълни, че споразумението вече частично се прилага и това няма да се промени заради референдума:

Това е консултативен референдум. Сега единствено и само от правителството на Холандия зависи да направи анализ и да реши какви действия да предприеме.

От 1-ви януари Споразумението за асоцииране между ЕС и Украйна, което включва задълбочена и всеобхватна зона за свободна търговия, се прилага частично. За да влезе окончателно в сила обаче е нужна ратификация от парламентите на всички 28 държави-членки на ЕС.

27 вече го направиха, но не и Холандия. Споразумението стана повод за масовите протести в Киев през 2014 г. и свалянето на президента Виктор Янукович, който отказа да го приеме. Русия твърдо се обяви против икономическото сближаване на Украйна с ЕС и наложи вносни мита на редица украински стоки.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!