Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Владимир Путин разговаря с гражданите на Русия по различни теми в пряка телевизионна линия

| обновено на 14.04.16 в 18:49
Снимка: БТА

Темите, които доминираха в ежегодната пряка линия с президента Владимир Путин, бяха основно свързани със сложната икономическа ситуация в Русия. По думите му в руската икономика има сива сфера, но тенденцията е положителна. Дефицитът в бюджета е намален, дори по-нисък от планираното – 2,4%.  

За първи път през февруари тази година е бил регистриран ръст в промишленото производство, увеличение има и в износа, и в технологичната продукция. 
Путин подчерта също, че ако Русия харчи резервните си фондове, както през миналата година, и не ги възстановява, то парите ще стигнат за четири години.

Освен за икономика, значителна част от въпросите бяха свързани с международната политика на страната. Първият от тази серия беше свързан със ставащото в Сирия, като Путин коментира политическото бъдеще на преговорите, които се водят в Женева между опозицията и управляващия режим в Дамаск: 
Ние много разчитаме, че не използването на военната сила от двете страни, с подкрепата на някой друг, ще доведе до постигане на мир, а това ще направи политическият процес. Нужно е всички да седнат на масата за преговори, да приемат конституция, на чиято основа да проведат предсрочни избори и по този начин страната да излезе от кризата.

По отношение на военните действия в Алепо, Путин допълни: 
Основно там воюва не сирийската армия, а кюрдските формирования и някои други групировки. Те се бият както едни с други, така и срещу кюрдите, но ние наблюдаваме внимателно случващото се и ще направим всичко възможно ситуацията да не се влоши.

Руският президент обяви, че все още не е взел решение дали ще се кандидатира през 2018 година за президент на страната. 
Путин отклони отговора на въпроса, казвайки че още е рано да се говори и че има време до тогава.


Въпросът на 12-годишното момиче Варя обаче затрудни президента, при който тя го попита на кого би помогнал, ако се давят президентите на Украйна и Турция:
Варя, поставяш ме в трудно положение - дори не знам какво да кажа. Ако някой е решил да се дави, спасяването му е невъзможно, но ние сме готови да протегнем ръка за помощ на всеки наш партньор, ако той сам го иска.

Владимир Путин коментира и ограничените възможности за туризъм пред руските граждани след затварянето на Египет и Турция за тях, като посочи като основна причина липсата на сигурност: 
В Египет действащите власти се борят против радикалите, но това не винаги се случва успешно, защото виждаме какво става. Привържениците на предишния президент действат доста радикално в Синай и в тези условия ние нямаме право да не кажем на хората, че пътуването в тази страна е опасно.
Днешното ръководство на Турция не само че не се бори срещу радикалните елементи, но и сътрудничи с тях. Вътрешните проблеми в Турция ни карат да се замислим за сигурността в нея, защото фактически сме свидетели на гражданска война в югоизточната част.
 

Тазгодишната пряка линия с руския президент продължи близо четири часа, по време на които му бяха зададени над 3 000 000 въпроси.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!