Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Задължителното гласуване продължава да предизвиква реакциите на политическите сили

Снимка: БГНЕС

Задължителното гласуване, което вчера беше одобрено от правната комисия в парламента, продължи да предизвиква реакции от страна на политическите сили. Повечето от тях са убедени, че то ще бъде одобрено и в пленарната зала.

Данаил Кирилов от ГЕРБ е убеден, че задължителното гласуване без санкции, ако все пак някой предпочете да не гласува, е най-конституционно съобразния вариант, предложен от Патриотичния фронт и подкрепен от комисията. 
Да гласуваме или да не гласуваме, когато в бюлетината се допусне опцията "Не гласувам за никой", но да участваме активно в изборния процес.

Валери Симеонов
, който е един от вносителите, предпочита все пак да има санкция за отказа от вота:

За съжаление, това няма да бъде прието, затова и потърсихме един друг междинен вариант, при който все пак да имаме задължително гласуване. А санкцията, макар че не е разписана в закона, я има и тя е и финансова. Когато искаш да гласуваш, ще трябва да отидеш специално в Общината, да се регистрираш, да изчакаш едни опашки там, които пак са финансови загуби.


Найден Зеленогорски
от Реформаторския блок поставя под въпрос конституционността на задължителното гласуване:

А що се отнася до очакваните положителни ефекти от задължителното гласуване, силно се съмнявам, че хора, които не са гласували на десетки избори, сега ще бъдат мотивирани единствено от това.

Мариана Тодорова от АБВ подкрепя задължителното гласуване като мярка срещу купения и корпоративния вот, но предлага като стимул гласуващите да получават данъчни облекчения или почивен ден:

Макар че ясно осъзнаваме, че това влияе само на технологията на гласуване. От политиците зависи те да бъдат по-интересни, по-атрактивни, така че да привлекат хората. Залагаме на стимулите и считаме, че това ще даде добър резултат срещу уродливото явление на контролирания вот.


ДПС потвърди, че ще сезира Конституционния съд, ако текстовете минат в пленарната зала. БСП също са против, коментира Атанас Мерджанов:

Такива задължения не могат да бъдат вменявани на българските граждани. Томболите с възнаграждения и прочие, това само подсилва нашето убеждение, че подобно задължение е недопустимо.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!