Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Български евродепутати са се въздържали при гласуването на резолюцията за напредъка на Турция

Снимка: Евранет

Българските евродепутати от ЕНП-ГЕРБ и ПЕС-БСП са се въздържали при гласуването на приетата резолюция в Страсбург за напредъка на Турция в присъединителния процес. Това сочат данни на организацията ВоутУоч, която следи системата на гласуването. 

Необвързващият документ беше приет вчера с мнозинство от депутатите в парламента. В него се приветства инициативата на президента на Кипър турският език да стане официален за ЕС. Това би означавало всички официални документи на европейските институции да бъдат превеждани също и на турски. Текстът са подкрепили четиримата евродепутати на ДПС от групата на Либералите както и депутатът Николай Бареков от групата на Консерваторите. Против е гласувал единствено Ангел Джамбазки от ВМРО. Пред кореспондента на БНР той обясни мотивите си:

Най-малкото, което ще се случи, е незабавно протурските политически сили в България ще поискат и в България турският език да бъде официален и ще се мотивират с това, че има такъв на европейско ниво. А следващото нещо, което ще се случи, е отваряне, нова стъпка, към някаква форма на присъединяване на Турция към ЕС, което ще бъде пагубно за този съюз, тъй като Турция като икономика и като население ще бъде най-голямата европейска държава и трябва да има неай-много на брой европейски представители, т.е. Съюзът ще стане турско-европейски, не европейски. 

При гласуването на специална поправка към резолюцията седем български депутати са се обявили против, но поправката не е била приета и текстът на доклада се е запазил. Сред тях са Джамбазки, евродепутатите от БСП, Емил Радев от ГЕРБ и Светослав Малинов от Реформаторския блок. 

Предложението на кипърския президент Никос Анастасиадис за официализиране на турския език в Евросъюза е част от инициативата му за пробив в преговорите за обединяване на Кипър с турскоговорящата част на острова, окупирана от войските на Анкара от 1974 г.

 Групата на ГЕРБ е гласувала с „въздържал се“, защото Европейският парламент няма правомощия по този въпрос, обясни евродепутатът и член на комисията по външни работи Андрей Ковачев. Докладчикът за Турция холандската социалистка Кати Пири до момента не отговори на искането за коментар. От ротационното председателство на Холандия зависи дали ще подложи предложението за гласуване от правителствата на 28-те страни членки. За да се приеме е необходим пълен консенсус.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!