Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ивайло Калфин: В туризма има огромна нужда от кадри

Снимка: БГНЕС

Министърът на труда и социалната политика Ивайло Калфин призова работещите в сферата на туризма да подават сигнали за нарушения на правата им. На среща във Варна министър Калфин увери, че през лятото контролът по спазването на трудовото законодателство в туризма ще бъде много сериозен. Като основен проблем в бранша той открои заплащането:

В туризма има огромна нужда от кадри, които основно са изпълнителски, не толкова управленски. В образованието има доста места за мениджъри в туризма, за управители и т.н., има нужда от изпълнителски кадри и тук трябва да се намеси и професионалното образование. Надявам се, като започне следващата година дуалното обучение и във Варна, да имаме възможност да видим подобно обучение на ученици. Иначе Министерството на труда създава възможности за курсове и в момента правим ускорени курсове преди началото на сезона. Проблемът е, че и условията, и продължителността на сезона, и заплащането кара много хора, много българи, които се подготвят като професионалисти в туризма, да отиват в съседни страни и в други страни да работят.

По думите на Ивайло Калфин, нивото на безработицата у нас през първото тримесечие е 9,9 процента, а младежката безработица е 20 на сто. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!