Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Русия е оптимист за срещата в Доха на страните от ОПЕК за замразяването на добива на петрол

Русия
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Руският министър на енергетиката Александър Новак изрази убедеността си, че срещата в Доха ще постигне предварително начертаните си цели. Според него има възможност срещата да завърши със споразумение за замразяване на добива на петрол с цел стабилизирането на пазара. Русия през последните седмици се опитваше безуспешно да повлияе върху новия си партньор Иран да се съгласи със замразяването на добива на петрол. Посещението на Новак преди няколко седмици в Иран не успя да убеди Техеран да се съгласи с предлагания от повечето държави от ОПЕК ход. Техеран и до този момент продължава да смята, че твърде дълго време е бил под санкции и след свалянето им е време да си върне изгубения пазарен дял. Техеран смята, че докато не си възвърне добива от 4 милиона барела петрол на ден, няма как да се присъедини към общите мерки за замразяване. 

Ако Иран не се включи в замразяването на добива на петрол, Саудитска Арабия обяви, че и тя няма да се включи. В енергийната дипломация, освен руският министър на енергетиката, се включи и външният министър на страната Сергей Лавров, който използва обиколката си в държавите от Арабския залив преди време, за да лобира за замразяване на добива на петрол, с цел стабилизиране на световния пазар.

В Москва анализатори предполагат, че няколкото телефонни разговора, които проведе в последно време президентът на Русия Владимир Путин с лидерите на Катар, Саудитска Арабия и Бахрейн, и посещението на емира на Кувейт ще допринесат за намирането на общо решение за стабилизирането на петролния пазар.

На срещата в Доха, освен членките от ОПЕК, ще участват и министрите на енергетиката на Азербайджан, Мексико, Казахстан и Оман.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!