Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лавров: Русия и САЩ не водят тайни преговори в Женева

Снимка: ЕПА/БГНЕС
Русия и САЩ не водят тайни преговори за Сирия в Женева, заяви  руският външен министър Сергей Лавров. Според него ЕС подпомага Турция в опитите за създаване на зона за сигурност в северната част на страната.

Не се водят никакви тайни преговори между Русия и Съединените щати. Има нормален режим на работни консултации между страните в качеството им съпредседатели на Групата за подкрепа на Сирия и на двете целеви подгрупи. По тези направления има съществен напредък.  Едната подгрупа е за примирието и спазването на условията по него, а втората е за решаване на въпросите, които сега пречат на доставките на хуманитарна помощ на сирийска територия.

Руският първи дипломат коментира идеите за възможен "план Б", който предвижда свалянето на сирийския лидер Башар Асад. 

Въпреки че това беше опровергано от Вашингтон и от държавния секретар Джон Кери, има немалко желаещи да работят над такива планове, каза той.  

Лавров определи като  тревожно това, че  ЕС не разбира, че прокарването на идеи от страна на Турция за  зони забранени за полети или зона за сигурност,  е опит за възможна турска агресия против Сирия. Той каза, че вместо да пресичат подобни действия на Анкара, европейците дори в опредена степен ги подпомагат.

Външният министър отрече руските части и сирийската армия да обстрелват умерената опозиция край Алепо. По думите му, "Ислямска държава" и "Джебхат ан-Нусра" имат сериозни позиции край града и се опитват да ги запазят и засилят.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!