Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Владимир Путин и Барак Обама обсъдиха ситуацията в Сирия

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентите на Русия и САЩ Владимир Путин и Барак Обама обсъдиха по телефона положението в Сирия и потвърдиха позициите си за спазване на примирието.

Двамата лидери разговаряха върху проблемите, свързани със Сирия и Украйна. Според съобщението от Кремъл руският президент Владимир Путин е наблегнал върху необходимостта от по-бързото дистанциране на "умерената" опозиция от групировката "Ислямска държава" и "Джабхат ан-Нусра". В хода на разговора Путин е предложил затваряне на границата на Турция със Сирия, през която продължават да влизат бойци от радикалната групировка и въоръжения за тях.

Договорено беше да се засили координацията на усилията между Москва и Вашингтон по сирийското направление, включително по линия на спецслужбите и министерствата на отбраната. С тази цел ще бъдат отработени допълнителни мерки за оперативно реагиране спрямо нарушенията на примирието.

Двамата разговаряха и за хода и на прекъснатите вътрешносирийски мирни преговори, които се провеждат под егидата на ООН в Женева.

Владимир Путин е споделил с Барак Обама очакването си от новото правителство на Украйна да започне пряк диалог с намиращата се под контрола на местните проруски сепаратисти Източна Украйна, обявяване на амнистия, осъществяване на конституционни реформи и въвеждането в сила на съгласувания с Донецк и Луганск закон за особения статус.

От своя страна, американският президент Барак Обама е настоял за спазването на подписаното преди година Минско мирно споразумение, което постави край на въоръжения конфликт.

Руският президент Владимир Путин проведе и телефонен разговор с украинския си колега Петро Порошенко, с когото освен хода на процесите в Източна Украйна обсъди и случая с осъдените двама руски граждани - Александър Александров и Евгени Ерофеев, които Киев смята, че са агенти на руските военни служби. Това даде основания за спекулации, че Украйна и Русия подготвят основата за размяната на украинския офицер Надежда Савченко и двамата руски граждани. Савченко беше осъдена през март в руския град Донецк, намиращ се в Ростовска област, на 22 години за съпричастност в убийството на двама руски журналисти през лятото на 2014 г. в зоната на конфликта.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Барак Обама

Обама: Ядрото на "Ислямска държава" в Сирия и Ирак се свива

"Ядрото" на терористичната групировка "Ислямска държава" в Ирак и Сирия се свива. Това заяви американският президент Барак Обама след края на съвещание на Съвета за национална сигурност, посветено на борбата с джихадистката организация...

публикувано на 14.04.16 в 09:58

Започна гласуването на парламентарните избори в Сирия

В Сирия в 7000 избирателни участъка започна гласуването за нов парламент, предаде ТАСС. Изборните секции отвориха врати в 7 ч. местно време. Вотът ще продължи до 19 ч. местно време. Изборите за парламент се състоят на територията на 13 от 15 провинции...

публикувано на 13.04.16 в 12:00

Руски боен хеликоптер се разби в Сирия

Боен хеликоптер Ми-28Н на Въздушно-космическите войски на Русия се разби в района на сирийския град Хомс. Двамата членове на екипажа са загинали, съобщи днес пресслужбата на руското министерство на отбраната, цитирана от ТАСС. В изявлението се..

публикувано на 12.04.16 в 13:40

Стафан де Мистура призова воюващите страни в Сирия за запазване на примирието в страната

Специалният пратеник на ООН за Сирия Стафан де Мистура призова воюващите страни в Сирия да направят всичко по силите си, за да запазят крехкото споразумение за прекратяване на огъня, договорено с посредничеството на САЩ и Русия, предаде Асошиейтед прес...

публикувано на 11.04.16 в 21:43

Външните министри от Г-7 призоваха за засилване на борбата срещу "Ислямска държава" в Сирия и Ирак

Външните министри на седемте най-развити държави излязоха с общ призив за засилване на борбата срещу групировката "Ислямска държава" в Сирия и Ирак. Според тях Сирия се нуждае от ново правителство, което ще представлява всички страни и ще може да защити..

обновено на 11.04.16 в 11:59