Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Седем спешни центъра ще обучават парамедици

Снимка: Клуб "Активна сигурност"

Седем спешни центъра се включват в обучението на парамедици, които да работят към спешните екипи под лекарски контрол. Обучението ще се провежда по програмата "Активни млади хора до 29 годишна възраст”.

Парамедиците ще се обучават в професионални учебни центрове към различни колежи или към БЧК. Кандидати могат да бъдат и шофьорите от Бърза помощ. Обучението е тристепенно, задължително е да притежават шофьорска книжка категория С, като след придобиване на квалификацията парамедиците ще могат да участват във всички екипи - реанимация, лекарски, долекарски, самостоятелни екипи, но нямат право да вземат самостоятелни решения, като са винаги във връзка с лекар или фелдшер.

Наличието на държавни образователни изисквания  е необходимо условие за финансиране на обучителни институции по професията „Парамедик“, каза Десислава Кателиева, председател на Националната асоциация на работещите в спешната помощ:
Аз смятам, че настана времето, в което ние ще се доближим до европейските стандарти за оказване на спешна медицинска помощ. Парамедиците ще решат сериозния кадрови дефицит, който съществува в системата. Ние от дълго време очаквахме да бъдат приети държавните общообразователни изисквания за парамедици, с което практически окончателно се легитимира тази професия, като начин на обучение и като квалификационна характеристика. Квалификацията на парамедиците е описана в медицинския стандарт от спешна медицина, който беше приет в началото на годината. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!