Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

КНСБ: Напрежение има и в благоевградската фабрика на "Булгартабак"

Протест на работниците от софийската фабрика на "Булгартабак"
Снимка: БГНЕС

За четири години  работещите в „Благоевград-БТ“ са намалели почти два пъти, каза областният лидер на КНСБ в Благоевград Емануил Манолов  при старта на  безплатните юридически консултации в рамките на кампанията “ВЪЗстани за правата си“. 

Десетки са получените сигнали за нарушени трудови, социални и синдикални права  на  работещите. Най-много са те в сферата на образованието. Хората се оплакват от  полагане на извънреден труд, който не се заплаща, невъзможност за ползване на платения годишен отпуск, недобри условия на труд и дискриминационно отношение  при ползване на отпуск при временна нетрудоспособност. В Благоевградска област  все по-често под заплаха е и правото на работниците да се сдружават в синдикални организации, каза  Емануил Манолов:

Използват се всякакви механизми, за да не се позволи на работниците и служителите да направят синдикално сдружение. 


Засега в регионалната централа на КНСБ няма сигнали от благоевградската фабрика на "Булгартабак", но напрежение има, призна Манолов:

Няма как да не сме разтревожени от това, което се случи със софийското предприятие. Не трябва да забравяме, че благоевградската фабрика е един от основните играчи на икономическия пазар. Преди четири години там са работели 1024, в момента работят 585 човека. 

Година и половина след шестмесечните протести в завода за столове "Пиринска мура" в Банско заради съкращаване на част от персонала, тези дни са били освободени и последните 130 работника. Според Манолов предприятието ще се мести в Троян. 


Кампанията "ВЪЗстани за правата си" и безплатните юридически консултации на КНСБ продължават до края на месеца.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!