Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първа среща на Съвета Русия-НАТО от две години

Снимка: Архив

Москва не е особен оптимист от насрочената за днес среща на Съвета НАТО-Русия. Според външния министър на Русия Сергей Лавров, отношенията между Москва и Алианса не могат да бъдат същите, както са били преди две години. Днес Русия настоява да се изграждат отношения на равноправна база, а не, както се изрази Лавров, „на една врата“. Москва се е съгласила да участва в Съвета НАТО-Русия, защото и тя има интереси, свързани със сложния международния дневен ред, и едва след приемането на нейните условия за обсъждане на обстановката в Афганистан и Сирия, тя е потвърдила участието си, коментира още първият руски дипломат.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че отношенията между НАТО и Русия се намират в най-ниската си точка и преживяват етап на пълно недоверие.

Според водещия руски депутат Франц Колинцевич, срещата днес е по-скоро тест за това на къде могат да се развият тези отношенията. Той подчертава, че трябва да бъдат отчетени под внимание и руските интереси.

Военният анализатор Игор Коротченко бе категоричен в оценката си, че никакъв пробив не може да се очаква от срещата в Брюксел.

Това ще бъде първата среща на Съвета Русия - НАТО след двегодишна пауза в отношенията им, продиктувана от действията на Москва в източна Украйна и свързана с подкрепата им за местните проруски сепаратисти и анексирането на Крим. Срещата идва на фона на руските критики, свързани със засилването на военния потенциал на Алианса край граници й и обиколката на руския министър на отбраната Сергей Шойгу в Арктика, където Москва очаква много скоро да открие първата си от серия военни бази на ледения континент, и където ще има постоянно дислоцирани арктически войскови части.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!