Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

15 милиона лева извънредно отпуска правителството за борба с нодуларния дерматит

Снимка: БГНЕС

Животновъди, чиито крави са унищожени заради болестта нодуларен дерматит, протестират край хасковското село Клокотница. Те искат адекватни компенсации за загубите и спешни мерки за ограничаване на заразата.

Стопаните на унищожените болни животни упрекват Агенцията по безопасност на храните, че не са взети навременни мерки и че е трябвало предварително да бъдат уведомени, за да може да се започне дезинфекция предварително. Животновъдите настояват за компенсации:

2000 лева на крава, 1500 лева на юница и 1000 лева на теле по една година. Освен това има карантинен период, както е в Европа. През този карантинен период да видят по фактури колко мляко сме давали, загубата от продукцията също да ни бъде платена.

Хората се заканват, че протестите ще продължат, ако не се изпълнят техните искания.

15 милиона лева извънредно отпуска правителството за борба със заразната болест по животните нодуларен дерматит, засегнала едрия рогат добитък в Южна България. Премиерът Бойко Борисов обясни:

Пръскаме цялата страна там, за да можем да пресечем тая болест, тъй като директивата е такава, че и здравите животни - крави, биволици трябва да се унищожават, а знаете за един стопанин, какво е да му се убие животното.

Отделно от тези средства, ще се отпуснат още 5 милиона лева за ваксини. Брюксел е уведомен. Първите 150 хиляди ваксини пристигат следващата седмица и започва незабавна ваксинация от ветеринарните доктори, каза още премиерът:

Създаваме организация в рамките на седмица да бъде всичко ваксинирано и дано не мине и в Северна България. И МВР сме ги ангажирали да спират всякакво движение на живи животни, коли, камиони. Дойде ни и този проблем, но истински се надявам с това да помогнем максимум на селските стопани.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!