Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕК: 325 нелегални мигранти са върнати в Турция за последните 2 седмици

Снимка: ЕПА/БГНЕС

325 нелегални мигранти са върнати в Турция за последните 2 седмици съгласно споразумението с Европейския съюз. По данни на Еврокомисята в Брюксел досега в Съюза са били презаселени 103 сирийски бежанци от турска територия по схемата "един за един".

В допълнение към сумата от 1 милиард евро от бюджета на Европейския съюз 16 държави-членки са изпратили свои национални вноски, покриващи 1 милиард и 610 милиона евро от обещаните 2 милиарда на Турция за периода 2016-2017 г. Парите са за хуманитарни условия на настаняване на сирийците и образование на децата им.

Ако властите в Анкара покрият изискванията до 4-ти май, Еврокомисията обеща да предложи отпадане на визите за турски граждани. То трябва да получи окончателното одобрение от евродепутатите и 28-те правителства на Съюза.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Екстрадират български гражданин в Румъния, осъден за трафик на мигранти

По искане на Окръжната прокуратура в Русе, съдът допусна екстрадиция и предаване на румънските власти, на 25-годишен български гражданин, който е обявен за издирване с европейска заповед за арест. Мъжът ще бъде предаден на румънските власти, във връзка с..

публикувано на 20.04.16 в 13:13

Турция може да прекрати споразумението за връщането на мигрантите

Турският премиер Ахмед Давутоглу предупреди, че неговата страна може да прекрати споразумението с ЕС за мигрантите, ако Брюксел не изпълни обещанията, поети спрямо Турция. Анкара, съгласно постигнатото през март споразумение, очаква до два..

публикувано на 20.04.16 в 07:36

Около 179 000 мигранти са дошли в Европа през Средиземно море от началото на годината

Около 179 000 мигранти са дошли в Европа през Средиземно море от началото на тази година. Това съобщи днес Международната организация по миграцията (МОМ), цитирана от ТАСС. Общо 178 882 мигранти и бежанци са пристигнали от началото на годината през..

публикувано на 19.04.16 в 14:23