Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕК предлага визите за граждани на Украйна да отпаднат

| обновено на 20.04.16 в 17:09
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Брюксел предлага премахването на визите за граждани на Украйна, които пътуват в Европейския съюз.

Най-късно до юни тази година Еврокомисията иска украинските граждани да пътуват без шенгенски визи. Институцията смята, че правителството на Украйна е изпълнило всички изисквания за влизане в програмата за безвизово пътуване.

Трябва да останем единни в подкрепата си за нашия съсед и партньор Украйна, докато тя продължава по пътя на реформите, каза комисарят по вътрешните работи Димитрис Аврамопулос.

Предложението трябва да се одобри от правителствата на съюза с квалифицирано мнозинство и да се гласува от Европейския парламент. Ако това стане, гражданите на Украйна ще ходят без виза за 90 дни във всички страни от Европейския съюз с изключение на Великобритания и Ирландия.

Предложението идва дни, след като референдум в Холандия блокира пълното прилагане на споразумението за свободна търговия с Украйна. Аврамопулос обеща, че ще предложи и отпадане на визите за Турция, ако до 4 май страната изпълни множеството технически критерии на съюза. Анкара очаква визова либерализация през юни като част от сделката с лидерите на ЕС за връщане на мигрантите.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Холандия ще започне преговори за промяна на споразумението ЕС-Украйна

Холандското правителство незабавно ще започне преговори с останалите страни-членки на Европейския съюз за внасяне на промени в споразумението за асоцииране на Украйна. Холандският премиер Марс Рюте е дал съответно разпореждане след дебатите по..

публикувано на 14.04.16 в 09:52
Владимир Гройсман

Радата избра Владимир Гройсман за премиер на Украйна

Върховната Рада на Украйна гласува оставката на досегашния премиер Арсений Яценюк . Депутатите избраха на поста министър-председател Владимир Гройсман . Преди това украинският президент Петро Порошенко определи най-важните задачи на новия кабинет...

обновено на 14.04.16 в 11:42