Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Няма окончателно решение в кои часове ще бъдат блокирани граничните пунктове с Гърция

Снимка: БГНЕС

Няма окончателно решение в кои часове ще бъдат блокирани граничните пунктове с Гърция, заявиха за "Хоризонт" от Българската асоциация на сдруженията за автомобилен транспорт. Обсъждат се няколко варианта.

Това, в което са сигурни превозвачите от браншовите организации, е, че блокада ще има на всичките шест гранични пункта с Гърция и че тя ще бъде от 29-и април до 8-и май, включително, каза Йордан Арабаджиев, изпълнителен директор на Съюза на международните превозвачи:  

Първият вариант, който е по-вероятен, е 16 часа да са затворени, 8 часа да са отворени, като се редуват на 4 часа затворени 2 часа отворени. Ще имаме още едно извънредно заседание на Управителния съвет. Ще уточним часовите диапазони.


Очакват ли българските превозвачи намеренията им за блокиране на границата да бъдат осуетени от институциите с оглед категоричната законова забрана за затваряне на международни пътища и граници:
Очакваме официалните власти да ни разберат, защото в крайна сметка няма кой да ни помогне.


Протестът на превозвачите е сигнал към гръцката държава, която за пореден път не успя или не пожела да се справи с проблема, продължаващ десет години, и припомняне на 40-дневната хуманитарна криза, която понесоха хиляди шофьори на тежкотоварни камиони.

Ние все още издирваме официалните организаторите на протеста. Имаме техни имена, но не можем да ги издирим чрез официалните власти в Гърция. Те не ни съдействат.
Макар че са песимисти, българските превозвачи не са се отказали от намеренията за искане на компенсации заради февруарската блокада от страна на гръцките фермери.

По повод блокадата в декларация туроператори, хотелиери и превозвачи от област Благоевград заявяват, че блокирането на границите между България и Гърция подлага на риск и огромни финансови загуби туристи, хотелиери, туроператори и собственици на туристически автобуси.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!