Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Събеседник в рубриката "Общество" е старши комисар Янко Янколов, директор на Областната дирекция на МВР Видин

Подкрепете местния шериф

Новият директор на ОД на МВР Видин е роден в Лом, учил е в Монтана и Велико Търново, започнал е като полицай в София и има над 20 години опит в системата на МВР. Основният му принцип е работа в екип.

10
Снимка: Ваня Минева


Броени дни след назначението, с новия директор на Видинската полиция Янко Янколов си говорим за първите му впечатления от състоянието на региона; за първите решения и заповеди, които е издал; за неговите управленски приоритети и за условията на труд на служителите във Видинската Дирекция. Преди да се случи този разговор, правя една разходка из крайдунавския град, като спирам познати и непознати с въпроса какво мислят, че трябва да знае за нашия край новият шеф на полицията.

"Подкрепете местния шериф!" е заглавие на комедия от 1969 година, чието съдържание даже хората от моето поколение са позабравили... Но името е останало. Нещо повече- превърнало се е в устойчив израз, който често присъства в делничния ни речник. Казват, че в САЩ и днес надписът Support Your Local Sheriff! може да се види на патрулните коли.

Старши комисар Янко Янколов, Снимка: Ваня МиневаЗащото доброто оборудване, модерната техника и гарантираната защита от закона, с които се ползва американският полицай, не са достатъчни за бързото разкриване на престъпления от всякакъв характер без доброволното сътрудничество на гражданите. Ето защо нека първо чуем какво искат, очакват и препоръчват на новия полицейски началник хората от Видинско.

"Проблемите, които има да решава новият шеф на Видинската полиция, са като тези в цялата държава. "Специалното" на региона ни е, че е обезлюден... Няма работа, хората бягат, остават възрастните и децата, остават необитавани домове. А като има бедност, има и престъпност- то е ясно. Има много престъпления, няма разкриваемост. Ето, има камери. Вижда се на тях крадецът. Прави му се акт, но той не го плаща, защото няма пари. Хвали ми се един, че имал бил над сто акта! И си е навън... Малките населени места с многото празни къщи- от там полицията е абдикирала. А и собствениците им също. Днеска ги окрали, утре ги окрали и те престават да я посещават тая къща и я остават на произвола... Пеша не се движа. Синът ми, ако излиза вечер на дискотека, му давам пари да се прибере с такси- не искам да ходи по тъмното пеша. Градът ни е малък и, мисля, спокоен, но за всеки случай предпочитам да се прибере с такси... Живеем на село. Там ни е спокойно. В нашето село няма кражби и такива работи... Спокоен ни е градът. Ние сме християни. Живеем спокойно. Не се притесняваме... Това с катастрофите: карал бил пиян- да му се конфискува колата! А то сега какво? Пил, убил човек на пътя, съсипал живота на цяло семейство и си е на свобода, и пак си кара колата! Какво е това?... Нека се обърне внимание на младежите- да не ги оставят по дискотеките до среднощ, да не се сервира алкохол под 18 години, защото това се прави- всички го знаем. И да се обърне внимание на охраната на училищата. За младите да се погрижат- родители, учители, Детска педагогическа стая...", ето такива мнения и предложения споделиха видинчани.

Пред училище, Снимка: Ваня МиневаИ така, какви са първите впечатления от състоянието на региона на новия директор на Видинската полиция Янко Янколов?

"С встъпването в длъжност се запознах с криминогенната обстановка, уязвимите места, важните обекти, които нас ни касаят. Ние трябва да сме близо до обществото, да помагаме, като също важна е превенцията. В тази връзка всяка сутрин и по времето, когато завършват учебните занятия, с мое разпореждане, има полицейски служители, които са пред учебните заведения в град Видин- с цел спокойното придвижване на децата и техните родители. Като с това, което разполагаме като кадрова обезпеченост, се стремим да бъдем видими- говоря за униформения състав, и при необходимост да се отзоваваме. Нека при възникването на ситуации хората да ни уведомяват- да се обаждат при спешност на телефон 112", казва старши комисар Янко Янколов.

На служба, Снимка: ОД на МВР ВидинГоворим със старши комисар Янколов за значимостта на връзката между гражданите и районните инспектори- кварталните, като хората са свикнали да ги наричат. Сред задачите, които е подредил на работното си бюро новият директор на ОД на МВР Видин е и тази- да бъде проверено доколко хората от кварталите и малките населени места в региона знаят как, къде и по кое време могат да намерят своите районни инспектори.

"Държа да има посочени точни часове за приемните и те да се спазват. Контролът ще е постоянен. Един от моите приоритети е да сме близо до обществото. Районните инспектори трябва да се ползват с доверието на хората, те трябва да работят за това доверие. Само така хората ще имат смелостта и спокойствието да споделят това, което знаят и ще ни помагат за решаването на техните проблеми", мотивира позицията си Янко Янколов.

На среща в Белоградчик, Снимка: ОД на МВР ВидинВ първите си работни седмици новият директор на ОД на МВР Видин вече се е срещнал с областния управител, с кмета на Видин и с част от кметовете на общини, като тези работни срещи стават по места. Сред първите са Белоградчик, Кула и Бойница.

"Основният проблем тук е битовата престъпност. Особено в малките населени места, където много имоти само периодично се навестяват от собствениците им. Казал съм на колегите, които патрулират, и на районните инспектори- да са в тясна връзка с кметовете и да се реагира веднага, щом се забележи, че има нарушена цялост на такива имоти. Друг проблем, който е проблем за цялата ни страна, е бежанският поток. Ежедневно се чуваме с колегите от цялата страна и поддържаме връзка, с цел пресичане на този трафик", подрежда картината старши комисар Янколов.

Две бежански групи от по 5-6 човека са задържани за последните две седмици. Във Видинско натискът е по-слаб, в сравнение с южната ни граница.

СнимкаЗа същия период са направени и няколко проверки на питейни заведения, в които е установено, че има млади хора, които по време на проверките вече е трябвало да са си у дома. Служителите на реда са се свързали с родителите им и младежите са били отведени от близките си.

"Детето, като излиза, трябва да знае, че все пак в определения час трябва да се прибере. А всеки родител е добре да знае къде е детето му", категоричен е Янко Янколов.

И докато говорим за младите хора, споделя общото си впечатление, че училищата във Видин са спокойни. Но голяма част от тях са с частично разрушени или липсващи на места огради.

"Ние сме готови за съдействие, но този проблем е първо задача на училищните ръководства и Общината- да си оправят оградите", казва Янколов.

По време на обход, Снимка: ОД на МВР ВидинНие, в Радио ВИДИН, си имаме специално отношение към един служител на видинската полиция, който почти винаги е дежурен по време на събития на открито- срещаме го на стадиона, на видинския площад, по бреговата ивица на река Дунав. Той се казва Бък и е любимото полицейското куче за много видинчани. Сериозен, чаровен, спокоен. Винаги с достойнство носи своите служебни отличителни знаци. Винаги е на крачка от своя водач и партньор в наряда. Затова не мога да не попитам старши комисар Янколов дали вече се е запознал с условията за обучение и работа и на водачите на служебните кучета.

"Там колегите се справят много добре. Бях в развъдника. В близко време предстои поредно обучение в специализираната школа в Берковица", отговаря ми с усмивка строгият иначе старши комисар. Задавам и другия си въпрос, към който имам пристрастие- за стрелбището. Защото е важна част от ежедневната подготовка за добра форма на видинските полицаи, а и е свързано с историята на спортната стрелба във Видин.

"Едно от първите места, които посетих, е стрелбището. Видях какво е състоянието. Правим постъпки към нашето министерство и работим по разчета- колко пари ще са необходими, защото ни се иска да си имаме стрелбище- да имаме къде хората да се обучават и да тренират- ние имаме отбор по стрелба. Предстоят ми срещи и с представители на синдикатите. Текущи проблеми постоянно си има, търсим решения. За близо 22 години в системата на МВР доста неща съм видял, доста съм научил. Почти ежедневно правя срещи с колегите- и в районните управления, и в участъците. Вратата ми е винаги отворена и те го знаят. Вярвам, че имат мотивация за работа", отговаря на въпросите ми за условията на труд на неговите служители Янко Янколов.

На пътя, Снимка: Радио ВИДИН"Наближават светли празници. Апелирам за дисциплина при движението по пътните артерии както в област Видин, така и в цялата страна. Взаимното уважение на пътя ще спомогне да е по-леко пътуването, а и работата на служителите от пътна полиция да е по-малко", казва Янко Янколов.

Събеседник днес в рубриката Общество в "Посоките на делника" по Радио ВИДИН бе новият директор на Видинската полиция- старши комисар Янко Янколов. Роден на 10 март 1974 година, в Лом; учил в Монтана и Велико Търново. Магистър по Финанси на Велико-търновския университет "Св. Св. Кирил и Методий". В системата на МВР влиза през 1995 година, като започва професионалната си кариера на длъжност полицай към 02 Районно управление на СДВР. Последователно е заемал длъжностите полицай, старши полицай, командир на отделение, младши разузнавач, разузнавач, началник на група, началник на сектор, заместник началник на 05 Районно управление при СДВР. По време на службата си многократно е награждаван. В родния си Северозапад се връща на 5 април, когато със заповед на вицепремиера и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова старши комисар Янко Янколов е назначен за директор на Областната дирекция на МВР Видин. Още в първия си работен ден е определил всеки първи и трети вторник на месеца за дни на свободен прием, във времето от 14:00 до 16:00 часа. Основният му личен принцип е работа в екип. Да му пожелаем успех.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Село Гомотарци - с бъдеще във винения туризъм и с грижа за опазване на миналото

Гостуваме на Гомотарци, едно село разположило се на брега на река Дунав.  Голямо  и красиво населено място, с няколко площада, с просторни и красиви къщи с големи дворове и трудолюбиви хора. Видинското село се гордее със запазената си църква, големия църковен двор, с ценните стенописи, които са реставриран и с новата трапезария към храма...

публикувано на 12.07.24 в 12:00

Калин Виденов: Геноцидът над Северозапада от страна на ГЕРБ продължава

Все по-илюзорни изглеждат шансовете за съставяне на редовен кабинет в рамките на настоящото Народно събрание.  Политическата криза в страната продължава да се задълбочава.  Предсрочните избори наближават с все по-голяма скорост, а единственият шанс да не се стигне до тях е експертен и технически кабинет с третия мандат.  Как се отразява дългогодишният..

публикувано на 11.07.24 в 10:00

Нуждае ли се от рестарт икономиката ни?

България трябва да извърши смели реформи на пазара на труда и в образованието, защото рискува икономиката ѝ да стане много неконкурентоспособна. Разходите за труд растат ударно и въпреки това не успяват да наваксат изоставането спрямо ЕС, а производителността остава ниска. Трябва да се подобри рязко и средата за инвестиции, които изостават..

публикувано на 10.07.24 в 10:45
Боян Минков, кмет на община Белоградчик

Боян Минков: Липсата на редовно правителство затруднява работата на общините

Общините са сред потърпевшите от политическата криза в страната ни, коментира кметът на Белоградчик Боян Минков . По думите му политиците трябва разберат, че хората все повече ще ги наказват по време на избори, като все по-малко гласуват. "Има огромни затруднения в работата на общините и ние, кметовете, го усещаме най-силно, защото сме..

публикувано на 09.07.24 в 14:26
Румен Гълъбинов

Румен Гълъбинов: Политическата нестабилност усложнява постигането на стратегическите ни цели- Еврозоната и Шенген

Ако политиците в България не успеят да се разберат и се стигне до нови избори, се усложняват задачите, свързани със стратегическите цели на страната ни- Еврозоната и Шенген, коментира икономистът и финансист Румен Гълъбинов. По думите му, има риск и да не получим в пълен размер средствата по Плана за възстановяване и устойчивост. "Планът за..

публикувано на 09.07.24 в 13:31

Засилен контрол на Инспекциите по труда за недеклариран труд в рискови сектори

Работата без трудов договор е нарушение, за което в Кодекса на труда изрично е регламентирано, че не може да е маловажно . Затова винаги, при установяване на такова нарушение, се налага санкция, която не може да бъде по-малка от 1500 лева и може да достигне до 15 000 лв.   Много е важно всеки работник да разбере, че когато се съгласява да работи без..

публикувано на 08.07.24 в 15:03

Изсветлява ли сивата икономика

Публичните финанси на България губят близо 3 млрд. лева на година, заради невнесени данъци и осигуровки, вследствие на недекларирана заетост. Изводът е на Асоциация на индустриалния капитал в България. Типичните проявления на недекларирана заетост са няколко и те се променят през годините в зависимост от степента на контрол и в зависимост от..

публикувано на 08.07.24 в 14:59