Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Приеха превантивни мерки срещу болестта нодуларен дерматит в Сливен

Допълнителни мерки срещу болестта нодуларен дерматит по преживните животни бяха приети днес, на извънредно заседание на Областната епизоотична комисия в Сливен.

В Сливенска област няма случаи на нодуларен дерматит, но се предприемат превантивни мерки за предотвратяване на заболяването. Всички стопани в Сливенска област извършват дезинфекция и дезинсекция на животните и помещенията, в които ги отглеждат с нужните препарати, заяви д-р Пламен Пенчев, директор на Областната дирекция по безопасност на храните. Той съобщи, че досега са констатирани 11 населени места у нас със случаи на заболяването: 7 в Хасковска, 3 в Старозагорска и един в Пловдивска област.

В Сливенска област предстои масова ваксинация на преживните животни след пристигането на ваксината следващата седмица. В момента е приоритет третирането с препарати по границата със Старозагорска област, особено мочурищата и торищата край река Тунджа. Със заповед на земеделския министър се забранява още целевото придвижване на диви преживни животни между ловните стопанства. За ограничаване движението на животните служители на МВР-Сливен извършват проверки дори в почивните дни.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!