Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ръководството на БСП обсъжда при закрити врати подготовката на конгреса на партията

| обновено на 24.04.16 в 14:59

Ръководството на БСП обсъжда при закрити врати подготовката на конгреса на партията, който ще се проведе на седми и 8-ми май. Сред документите, които трябва да бъдат приети е и политическата платформа на БСП, озаглавена "За България - солидарна, суверенна, справедлива“.

БСП определи като свои основни приоритети преодоляването на демографската катастрофа, достойни доходи, гарантирано здравеопазване, достъпно и качествено образование. Проектът на политическата платформа на партията беше одобрен на закрит пленум и ще бъде приет на Конгреса на партията на седми и осми май.

От ръководството на партията дадоха заявка, че целта на предстоящия конгрес е да предложи алтернатива на хората, тъй като според социалистите сегашното управление не може да реши проблемите в страната. Според одобрения на Националния съвет на БСП проект за политическа платформа, е крайно време да бъде създадена онази държава, която Конституцията повелява, а именно, демократична, правова и социална България. В тази връзка от БСП настояват да има нова данъчна политика. Те предлагат прогресивна скала за данък "наследство" върху големите имущества, както и въвеждане на диференцирани ставки на ДДС за детските храни, лекарствата и други стоки от първа необходимост. От БСП настояват също така нивата на заплатите и условията на труд да бъдат въведени като критерии при участия в обществените поръчки. От партията се обявиха и за цялостна ревизия на пенсионната реформа и искат растежът на пенсионната възраст да се обвърже със средната продължителност на живота, което предполага намаляване на възрастта за пенсиониране. Освен основните документи за конгреса, се очаква на заседанието днес да бъдат избрани мандатната комисия, т. нар. "преброителни бюра", както и хората, които да ръководят заседанията на конгреса.

На заседанието на Националния съвет на БСП днес се очакват разгорещени спорове сред ръководството на партията и вътрешнопартийната опозиция, свързани най-вече с номинациите за председател на организацията. До момента е ясно, че са номинирани 32-ма претенденти за поста на лидера Михаил Миков. Сред знаковите имена са тези на Корнелия Нинова, Драгомир Стойнев и Ангел Найденов.

Евродепутатът Илияна Йотова коментира:

Не ми харесва изостреният тон. Моята прогноза е, че на този конгрес или хората просто ще си мълчат, омерзени от това, което става преди конгреса, или действително ще бъде един много, много противоречив, агресивен, и не зная дали убединителен конгрес.

На пленума днес се очаква да бъдат избрани мандатната комисия, т. нар. преброителни бюра, както и  хората, които ще ръководят заседанията на конгреса. От ръководството на партията вече дадоха заявка, че целта на конгреса на БСП е да предложи алтернатива на българските граждани, тъй като, според социалистите, днешното управление не може да реши проблемите на страната.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!