Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Руски медии коментират парламентарните избори в Сърбия като избор на раздвоението между Русия и ЕС

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Минаващото за умерено московско издание „Взгляд“ широко коментира провелите се вчера парламентарни избори в Сърбия. В анализа на политическата картина в Белград след парламентарните избори се казва, че победители са станали "апологети на политическата шизофрения", добавяйки че става дума за хора, които някога са боготворили Слободан Милошевич и Войслав Шешел, а  днес те биват „изхвърлени извън кораба на съвременността“ заради европейската интеграция на Сърбия. Изданието коментира, че това може да е цената за окончателен разрив на отношенията между Москва и Белград. 

Според автора на материала премиерът Александър Вучич се опитва да поддържа дружески отношения с Русия, наричайки подписаното преди два месеца споразумение с НАТО “техническо“, опитвайки се на този фон да купи от Москва модерно оръжие, говорейки за „проевропейския курс“ на Сърбия. Авторът споделя, че на Вучич са му необходими “пари, оръжие, газ и петрол“ и той знае, че може да ги получи от Москва, и затова  се пази да обвинява Русия, както прави президентът на Черна Гора Мило Джуканович. На премиера Александър Вучич му е известно, че той ще получи всичко това, но не защото е симпатичен на някои в Москва, а по геополитически и морално-исторически причини.                                          

Посланието на Вучич е ясно: Аз съм, за единна Сърбия, която върви към  ЕС, а тези, които са против, са за разделянето и противопоставянето й. По удивително стечение на обстоятелства, заключава още авторът, тези, които са против курса на евроинтеграция, са за засилване на политиката на сътрудничество с Русия. И това, както коментира авторът, е удивителното съвпадение, пораждащо “политика на раздвоение на личността“ - когато сърбите от цялата си душа подкрепят Русия, а изпращат в парламента си политически сили, свързани с евроинтеграцията и аплодират курса на премиера Вучич.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!