Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Метрото в Брюксел отново работи нормално

Снимка: БТА
Метрото в Брюксел отново работи нормално 1 месец след бомбения атентат на "Ислямска държава", при който загинаха 32 души. Министрите на правосъдието и вътрешните работи на Белгия заявиха пред комисия в Европейския парламент, че правителството предприема всичко необходимо за разследване на извършителите и превенция на радикализма.
Тази сутрин беше отворена метростанцията "Малбек", където на 22 март белгийския терорист Ел Бакрауи  се взриви в един от влаковете със самоделна бомба. Заедно с нея вече нормално работят почти всички линии на мрежата за обществен транспорт.
В същото време вътрешният и правосъдният министър на Белгия Ян Ямбон и Кун Хенс отново трябваше да отблъскват обвиненията срещу службите за сигурност по повод атентатите. Това стана в комисията по вътрешни работи на Европейския парламент. Дори да имаше една, а не 6 полицейски зони в Брюксел, според Ямбон, това не би било гаранция за предотвратяването на експлозиите.

Административни реформи ще позволят събиране на данни за всеки, който живее в квартал "Моленбек", откъдето са родом голяма част от белгийските джихадисти. Ямбон обеща и повече наблюдение, но се обяви против твърди мерки срещу цялата мюсюлманска общност:
Най-голямата ни грешка би била да се превърнем във врагове на исляма. В Белгия живеят 600-700 хиляди мюсюлмани и в огромното си мнозинство те споделят нашите ценности. Ако ги настроим срещу нас, наистина ще имаме проблеми.
Правосъдният министър Кун Хенс допълни:
Всички в Европа трябва да осъзнаем, че скоро практикуващите исляма ще са повече от католиците и протестантите. Не само защото мюсюлманите са твърде много, а защото ние практикуваме все по-малко християнството. Това не е фатално, но всички трябва да си дават сметка.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!