Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съветниците във Видин одобриха събаряне на общински жилища

Наематели на една от къщите на улица "Арда" се оплакаха, че ги гонят от общинското жилище.
Снимка: Радио ВИДИН

Общинските съветници във Видин гласуваха да бъдат премахнати три двуетажни сгради на улица "Арда", отдавани под наем, които вече са опасни. За семействата, които сега са настанени в тях и отговарят на условията на Наредбата за настаняване в общински жилища, ще бъдат осигурени други жилища.

Не беше прието искането на групата на "Единни за промяна", откъдето настояха да се търси отговорност от Общината като собственик на къщите защо е допуснала те да станат опасни и призоваха да бъде осигурен подслон за хората, които са в нужда. Да се сезира прокуратурата за безстопанственост от страна на Общината, призова Росица Кирова:

"Българските граждани и в случая българските деца, които ще изведем на улицата, не заслужават подобно варварско отношение. Държавата ни предоставя подслон, храна и здравни услуги на икономически мигранти всеки ден, но за нашите сънародници е мащеха!"

10 семейства, които имат договор с Общината, живеят в трите сгради. От тях само едното е плащало редовно наем, останалите имат задължения около 9 хиляди лева. Има и самонастанили се, чийто брой се променя, каза кметът Огнян Ценков и допълни, че около 300 хиляди лева са задълженията на неизрядни наематели. Той обяви, че Общината няма да остави без подслон нуждаещи се.

Общинските съветници във Видин гласуваха и нови обекти в списъка за капиталови разходи след като целевата субсидия беше увеличена с един милион лева. Средствата са отпуснати след като от Общината поискаха помощ от Министерството на финансите, заради запора, който беше наложен. 509 хиляди лева от отпуснатата сума ще са за изплащане на вече извършени дейности за ремонти през миналата година, а останалите 490 хиляди лева- за нови обекти. Сред тях са улици в град Видин, включително и подходи в жилищни комплекси, както и ремонти в квартал "Нов път", град Дунавци и село Капитановци. Ремонтни дейности са предвидени и на пътя към село Долни Бошняк. Комисия е определила участъците, които най-много се нуждаят от ремонт, каза кметът Огнян Ценков:

"Действително, разпределението, което е направено на тези средства- подборът е направен от комисия, която е подбрала най-тежките участъци... Те не са  достатъчни, и повече да бяха, нямаше да са достатъчни за ремонт на всички улици тротоари, за изграждане на инфраструктура, където липсва в някои квартали."

52 хиляди лева от средствата, заложени за дейността на общинската администрация и предвидени за текущи ремонти, са пренасочени за борба с комарите. Те ще бъдат възстановени след отпускане на целева субсидия от държавния бюджет. И две от питанията към кмета в Общинския съвет бяха за мерките за борба с комарите.

Съветниците приеха за сведение отчета за изпълнение на решенията на Общинския съвет от началото на мандата до края на март. За безвъзмездно ползване до края на следващата година на Министерството на образованието и науката са предоставени три помещения в сградата на бившия Междуучилищен център.

Търгове с тайно наддаване ще бъдат обявени за общински терени в квартал "Нов път" във Видин и село Новоселци. Заявен е интерес от хора, които искат да узаконят изградени вече постройки.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 17 юли 2024 година

Високи добиви от  пшеница и ечемик  получиха земеделците в област Монтана.  В сравнение с миналата година средният добив е повече с над 120 кг на декар. Високите температури и ниският дебит на местни водоизточници доведоха до въвеждането на режим на водата в няколко села от област Враца.  Температури до 40 градуса се очакват утре за..

публикувано на 17.07.24 в 18:05

Деца от Мездра подготвят рецитал за Левски

Деца, които участват в инициативата "Забавно лято в библиотеката" в Мездра, подготвят с помощта на библиотекарите рецитал по стихове за Васил Левски. Те ще го представят утре, 18 юли, от 10.00 часа пред бюст-паметника на Апостола на поклонение по случай 187 години от рождението му, организирано от Община Мездра и градското читалище. Децата..

публикувано на 17.07.24 в 16:52

Пожар гори край Брегово, овладян е

Пожар е възникнал  на старото сметище  край град Брегово . Пожарникари гасят огнената стихия, няма опасност за хората, информира  главен инспектор  Димчо Горанов , началник на Районна служба "Пожарна безопасност и защита на населението" - Видин: "В Брегово е възникнал пожар в близост до първите къщи до водната кула, горят сухи треви и..

публикувано на 17.07.24 в 16:41
Комисар Мартин Марков

Отдел „Охранителна полиция“ във Видин е с нов началник

Със заповед на министъра на вътрешните работи от 16 юли 2024 г. Мартин Марков е временно преназначен на длъжността началник на отдел „Охранителна полиция“ в ОДМВР-Видин, съобщават от дирекцията. Комисар Марков е роден на 7 юли 1979 г. в гр. Видин. Завършил е Академията на МВР. Професионалната му кариера във вътрешното министерство..

публикувано на 17.07.24 в 14:30

"Празник на село" ще се състои в Ягодово

За четвърта поред година през последната седмица на юли се организира празник на био храни и напитки и на добрата музика в монтанското село Ягодово .  Домакин е козеферма "Каряна". „Изгреви и залези, пълни луни и звучни птички... с други думи спокойствие и красота по цял ден. И понеже все така ни се иска да споделяме това безвремие с вас Ви..

публикувано на 17.07.24 в 14:15

Над 900 са заявленията за енергийни помощи в общините Кула, Бойница и Грамада

Общо 933 заявления за отпускане на целева помощ за отопление са приети до сега в Дирекция "Социално подпомагане" от общините Кула , Бойница и Грамада   за отоплителен сезон 2024/2025 г. В община Кула са подадени 544 заявки, в община Бойница са 143, а в община Грамада - 246. В сравнение с миналата година към днешна дата молбите са със..

публикувано на 17.07.24 в 14:00

Акция за премахване на изоставени коли започва в Монтана

Започват проверки за излезли от употреба моторни превозни средства , изоставени на тротоари, тревни площи и места, които са общинска собственост, съобщи кметът на Монтана Златко Живков. На собствениците ще бъдат съставени констативни протоколи за техническото състояние на автомобилите и дадени предписания със срок за доброволно премахване. Той е..

публикувано на 17.07.24 в 13:56