Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Активисти протестираха в Северна Каролина в подкрепа на транссексуалните

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Хиляди активисти протестираха пред щатския парламент на Северна Каролина с искания да се отмени закон, който е възприеман като дискриминационен спрямо транссексуалните. Мярката, гласувана в края на миналия месец, беше разкритикувана от бизнеса, губернатори на други щати и президента Барак Обама.

Законът прекрати няколко антидискриминационни акта на местно ниво и забрани използването на тоалетна по избор от транссексуалните хора.

В Рали - столицата на щата - на местния парламент беше връчена петиция с близо 200 хиляди подписа с искане за отмяна на документа. През деня се стигна и до арести на десетки демонстриращи, които влязоха с възгласи в кабинета на председателят на местната камара Тим Мур.

Недоволството, продължаващо около месец, е подкрепено от големи компании като "Бенк ъф Америка", "Епъл" и "Дойче Банк". Популярни музиканти, в това число Брус Спрингстийн, отмениха свои концерти в щата в знак на протест.

Губернаторът Пат Макрори направи няколко промени, но активистите поискаха пълна отмяна, нещо което Макрори заяви, че не смята да направи.

Поддръжниците на закона казват, че той защитава от мъже, които могат да се обличат като жени, за да нападат деца и жени в тоалетните. Опонентите отговарят, че е обидно да се пренебрегват правата на транссексуалните и те да се представят като сексуални насилници.

Опити за рестрикции на правото за ползване на тоалетна по избор от транссексуалните имаше и в щати като Тенеси и Южна Дакота, но те не бяха успешни.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!