Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

Плановете на образователното министерство за новите учебни програми по литература, избира за водещ материал тази сутрин вестник "Сега".Под заглавие: "Дядо Йоцо гледа" и "Чичовци" отпадат от учебните програми, изданието публикува подробности по темата и уточнява, че българските автори ще са представени с по-малко творби.

По темата "Монитор" допълва: "Качват комунизма в историята за седми клас, а "Стандарт" отбелязва: "Учат за Фейсбук и комунизма в седми клас".

"Ботев и Вазов минават в запаса", е заглавието на "Телеграф".

От образователното министерство поясняват, че това са планове,а същинското обществено обсъждане ще започне когато се публикуват учебните програми за 3,4,7,9,10,11 и 12 клас, уточнява вестник "Сега".

На челно място "Труд" поставя темата за Изборния кодекс и промените в него, като отбелязва в заглавие:"Оплетоха изборния кодекс", президентът получава последната дума за референдумите.

Под различна форма темата присъства и в останалите издания, а  "24 часа" акцентира на идеята на премиера Бойко Борисов да може да се гласува по пощата.

"Стандарт" и "Дума" извеждат на челно място предложенията в Закона за концесиите. Ако те бъдат приети то на концесия ще могат да бъдат отдавани дори затворите и музеите, пише "Дума". Вестникът уточнява, че общественото обсъждане на предложенията ще продължи до 3 май.

"Стандарт" допълва, че с отдаването на концесия на туристически забележителности, археологически разкопки и други обекти от недвижимото културно наследство ще се даде възможност за привличането на повече туристи и по-добро съхранение и реставрация на паметниците.

В уводното си заглавие "Монитор" съобщава, че само през 2015 година частните съдебни изпълнители са прибрали от длъжници над 1 милиард лева, като най-често връщане на заеми искали държавата и общините.

"Стандарт" акцентира на данни от социологическо проучване, според които всеки десети българин е давал подкуп на лекар през последната година. Далеч назад в класацията по корупция са катаджиите, на които едва 5 % от българите са дали подкуп, сочат още данните от допитването, цитирани от "Стандарт".

"Монитор" съобщава, че дори и след закриването му от здравните власти, заради нарушения, център за лечение на онкоболни в София продължава да работи.

Вестниците публикуват подробни репортажи със снимков материал от вчерашната церемония по откриването на обновената централна жп гара в София.

Дни преди празниците "Новинар" избира за централна тема - какви ще са цените на традиционните продукти за Великденската трапеза,  а "Телеграф" съобщава подробно за новите изисквания, залегнали в Закона за храните.

Вестниците пишат и за решението на известния български футболист Стилиян Петров, да се завърне отново в игра.

Пред "Труд" той признава, че все още има добър удар.

"24 часа" отделя място и за капризите на времето, като публикува снимка на падналия вчера в Пампорово - Великденски, както го определя изданието, сняг. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!