Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Георги Владов: Цената на водата във Видин трябва да е по-висока

Завършен ли е водният цикъл на Видин и кога ще започне работа новата пречиствателна станция ? Ще има ли промяна в цената на водата и какви са разписаните инвестиции в договора с Асоциацията по ВиК? Отговори на тези въпроси потърсихме в "Актуално" тази сутрин от Георги Владов, управител на "ВиК"- Видин. С него разговаря Лилия Димитрова.

Слушателските въпроси в "Актуално" днес бяха свързани предимно с цената на водата и така нареченото разпределение при изравняване на сметките за живеещите в жилищни кооперации и блокове.

"Висока е цената на водата, според мен... По- евтино е по- добре... Нямаме никакви оплаквания от инкасаторите. Идват редовно и поне в нашия квартал е нормално... Имаме ненормално разпределение, изравнено по общия водомер на входа ни... Странно, че когато има разлика над 20% от показанията на общия водомер, защо да е за сметка на собствениците - нека се свали водомерът и да се провери"- казаха видинчани в анкета.

По отношение цената на водата в момента Георги Владов е категоричен, че тя е малко ниска за ситуацията в областта.

"Преди години ние бяхме в долната половина на таблицата по цена на водата, в сравнение с останалите региони на страната. Сега сме в горната част на таблицата. Има едно такова правило, че колкото е по- голямо едно населено място, толкова по- ниска цена на водата можем да си позволим. Плащаме амортизация на помпите, работни заплати и т.н. По- добре е да има повече ползватели, за да се поддържа тази цена на водата. В противен случай тя трябва да е с поне 20% по- висока от сегашната при това развитие на областта ни. Казвам го с болка, но такава е реалната ситуация към момента" - каза Владов.

Асоциация по водоснабдяване и канализация - Видин сключи с водния оператор договор за стопанисване, поддържане и експлоатация на ВиК системите и съоръженията, както и за предоставяне на ВиК услуги на потребителите срещу заплащане. Решението за договора беше гласувано от Общото събрание на Асоциацията, свикано от областния управител на Видин Момчил Станков през март. Чрез него ще се осигури подобряване на състоянието на инфраструктурата, по-високо качество и ефективност на ВиК системите, възможност за усвояване на средства от фондовете на Европейския съюз и постигане на съответствие с европейските директиви в областта на питейните и отпадъчните води.

"Въпросната Асоциация бе създадена, тъй като имаше известни проблеми за усвояването на европейски средства за финансиране на ВиК инфраструктурата в региона. Проблемите със собствеността на ВиК дружествата в страната, които са 51% държавни и 49% общински, допълнително усложниха ситуацията при усвояването на въпросните средства. Именно поради тази причина бе създадена и Асоциацията по ВиК и е съвсем нормално да имаме и договор с нея. Договорът е 15-годишен" - каза Георги Владов.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл към материала.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Могат ли демографските пустини да се превърнат в оазиси

Близо 40% от страната ни е “демографска пустиня” , обяви доц. д-р Николай Цеков от Института за изследване на населението и човека при БАН. Това са територии, на които живеят по-малко от 10 души на квадратен километър. В 217 от всичките 265 общини в България има ядра на демографски пустини, но Видин е сред областите, в които тези територии се..

публикувано на 19.06.24 в 13:31

Спазват ли правилата водачите на електрическите тротинетки

Придвижването с електрическа тротинетка става все по-често срещано. Двуколесните превозни средства се използват от хора на всякаква възраст в тяхното ежедневие. Някои ходят на работа с тротинетка, други до магазина, трети карат за удоволствие. Pрактически те могат да се използват с всякаква цел за улеснено придвижване. Все пак като всяко превозно..

публикувано на 18.06.24 в 11:00

Гарантира ли Европейският съюз достатъчно икономическо благополучие за всички

Между 6-и и 9 юни 2024 г. над 370 милиона души в 27 държави членки имаха право да гласуват на европейските избори. Данните показват приблизителна избирателна активност в целия ЕС от 51,08 % при окончателни резултати от 17 държави членки и предварителни резултати от други 10 държави. Най-висока е избирателната активност в Белгия- 89,82%, а..

публикувано на 17.06.24 в 15:35

Община Кула чака финансиране на проекти за над 3 милиона лева

Казват, че България започва и свършва от град Кула и донякъде са прави. В близост е най-западната точка на страната, призната официално от Националния статистически институт, а на 13 км е границата със Сърбия и граничният контролно-пропускателен пункт "Връшка чука". В миналото оттук е минавал римският път от Бонония (днешния Видин) за Сингидунум..

публикувано на 14.06.24 в 13:46

Младежи ще научат повече за застрашените видове във "Врачански Балкан"

Младежи от три средни училища в Монтана, Вършец и Зверино ще получат нови знания и умения в областта на екологията и опазването на застрашените видове, обитаващи Природен парк "Врачански Балкан". Това ще се случи по проекта на фондация "Екообщност" "Младежка регионална инициатива за активизъм за природата". Младите хора ще подобрят уменията си за..

публикувано на 13.06.24 в 16:08

Готови ли са завършващите за живота след училище?

Висшето образование е често разглеждано като ключов елемент за успех в съвременния свят. От една страна, университетските дипломи са символ на знание и квалификация, които могат да отворят врати към много професионални възможност. От друга страна, в епоха на бързо развиващи се технологии и нови форми на работа, все повече хора се питат дали..

публикувано на 13.06.24 в 12:06
Професор Лилия Илиева с копието на ръкописа на

Проф. Лилия Илиева: Ръкописът на Петър Богдан остава завинаги в българската култура

Сертифицирано копие на ръкописа на Петър Богдан "За древността на бащината земя и българските дела" е изложено  в Националния археологически музей, където ще остане до 22 септември. Всеки, който желае, има възможност да види този ценен ръкописен труд.  Проф. Лилия Илиева е откривател на ръкописа,  който променя българската..

публикувано на 12.06.24 в 11:35