Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Георги Владов: Цената на водата във Видин трябва да е по-висока

Завършен ли е водният цикъл на Видин и кога ще започне работа новата пречиствателна станция ? Ще има ли промяна в цената на водата и какви са разписаните инвестиции в договора с Асоциацията по ВиК? Отговори на тези въпроси потърсихме в "Актуално" тази сутрин от Георги Владов, управител на "ВиК"- Видин. С него разговаря Лилия Димитрова.

Слушателските въпроси в "Актуално" днес бяха свързани предимно с цената на водата и така нареченото разпределение при изравняване на сметките за живеещите в жилищни кооперации и блокове.

"Висока е цената на водата, според мен... По- евтино е по- добре... Нямаме никакви оплаквания от инкасаторите. Идват редовно и поне в нашия квартал е нормално... Имаме ненормално разпределение, изравнено по общия водомер на входа ни... Странно, че когато има разлика над 20% от показанията на общия водомер, защо да е за сметка на собствениците - нека се свали водомерът и да се провери"- казаха видинчани в анкета.

По отношение цената на водата в момента Георги Владов е категоричен, че тя е малко ниска за ситуацията в областта.

"Преди години ние бяхме в долната половина на таблицата по цена на водата, в сравнение с останалите региони на страната. Сега сме в горната част на таблицата. Има едно такова правило, че колкото е по- голямо едно населено място, толкова по- ниска цена на водата можем да си позволим. Плащаме амортизация на помпите, работни заплати и т.н. По- добре е да има повече ползватели, за да се поддържа тази цена на водата. В противен случай тя трябва да е с поне 20% по- висока от сегашната при това развитие на областта ни. Казвам го с болка, но такава е реалната ситуация към момента" - каза Владов.

Асоциация по водоснабдяване и канализация - Видин сключи с водния оператор договор за стопанисване, поддържане и експлоатация на ВиК системите и съоръженията, както и за предоставяне на ВиК услуги на потребителите срещу заплащане. Решението за договора беше гласувано от Общото събрание на Асоциацията, свикано от областния управител на Видин Момчил Станков през март. Чрез него ще се осигури подобряване на състоянието на инфраструктурата, по-високо качество и ефективност на ВиК системите, възможност за усвояване на средства от фондовете на Европейския съюз и постигане на съответствие с европейските директиви в областта на питейните и отпадъчните води.

"Въпросната Асоциация бе създадена, тъй като имаше известни проблеми за усвояването на европейски средства за финансиране на ВиК инфраструктурата в региона. Проблемите със собствеността на ВиК дружествата в страната, които са 51% държавни и 49% общински, допълнително усложниха ситуацията при усвояването на въпросните средства. Именно поради тази причина бе създадена и Асоциацията по ВиК и е съвсем нормално да имаме и договор с нея. Договорът е 15-годишен" - каза Георги Владов.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл към материала.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Село Гомотарци - с бъдеще във винения туризъм и с грижа за опазване на миналото

Гостуваме на Гомотарци, едно село разположило се на брега на река Дунав.  Голямо  и красиво населено място, с няколко площада, с просторни и красиви къщи с големи дворове и трудолюбиви хора. Видинското село се гордее със запазената си църква, големия църковен двор, с ценните стенописи, които са реставриран и с новата трапезария към храма...

публикувано на 12.07.24 в 12:00

Калин Виденов: Геноцидът над Северозапада от страна на ГЕРБ продължава

Все по-илюзорни изглеждат шансовете за съставяне на редовен кабинет в рамките на настоящото Народно събрание.  Политическата криза в страната продължава да се задълбочава.  Предсрочните избори наближават с все по-голяма скорост, а единственият шанс да не се стигне до тях е експертен и технически кабинет с третия мандат.  Как се отразява дългогодишният..

публикувано на 11.07.24 в 10:00

Нуждае ли се от рестарт икономиката ни?

България трябва да извърши смели реформи на пазара на труда и в образованието, защото рискува икономиката ѝ да стане много неконкурентоспособна. Разходите за труд растат ударно и въпреки това не успяват да наваксат изоставането спрямо ЕС, а производителността остава ниска. Трябва да се подобри рязко и средата за инвестиции, които изостават..

публикувано на 10.07.24 в 10:45
Боян Минков, кмет на община Белоградчик

Боян Минков: Липсата на редовно правителство затруднява работата на общините

Общините са сред потърпевшите от политическата криза в страната ни, коментира кметът на Белоградчик Боян Минков . По думите му политиците трябва разберат, че хората все повече ще ги наказват по време на избори, като все по-малко гласуват. "Има огромни затруднения в работата на общините и ние, кметовете, го усещаме най-силно, защото сме..

публикувано на 09.07.24 в 14:26
Румен Гълъбинов

Румен Гълъбинов: Политическата нестабилност усложнява постигането на стратегическите ни цели- Еврозоната и Шенген

Ако политиците в България не успеят да се разберат и се стигне до нови избори, се усложняват задачите, свързани със стратегическите цели на страната ни- Еврозоната и Шенген, коментира икономистът и финансист Румен Гълъбинов. По думите му, има риск и да не получим в пълен размер средствата по Плана за възстановяване и устойчивост. "Планът за..

публикувано на 09.07.24 в 13:31

Засилен контрол на Инспекциите по труда за недеклариран труд в рискови сектори

Работата без трудов договор е нарушение, за което в Кодекса на труда изрично е регламентирано, че не може да е маловажно . Затова винаги, при установяване на такова нарушение, се налага санкция, която не може да бъде по-малка от 1500 лева и може да достигне до 15 000 лв.   Много е важно всеки работник да разбере, че когато се съгласява да работи без..

публикувано на 08.07.24 в 15:03

Изсветлява ли сивата икономика

Публичните финанси на България губят близо 3 млрд. лева на година, заради невнесени данъци и осигуровки, вследствие на недекларирана заетост. Изводът е на Асоциация на индустриалния капитал в България. Типичните проявления на недекларирана заетост са няколко и те се променят през годините в зависимост от степента на контрол и в зависимост от..

публикувано на 08.07.24 в 14:59