Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Директорът на ЦРУ Джон Бренан се надява "Ислямска държава" да бъде спряна

Джон Бренан
Снимка: ЕПА/БГНЕС

На петата годишнина от операцията по залавянето на лидера на Ал-Кайда Осама бин Ладен, директорът на ЦРУ Джон Бренан описа "Ислямска държава" като 'феномен'. В интервю за телевизия Ен Би Си, Бренан изрази увереност, че т.нар. "Ислямска държава" ще бъде унищожена и поясни, че основна цел е залавянето на лидера на групировката Абу Бакр ал-Багдади.    
Групировката успя да пусне корени на голяма територия и да привлече много хора извън зоната си на действие в Сирия и Ирак. Десетки хиляди души отпътуваха за там, за да се включат в този т.нар. халифат. Смятам, че за съжаление ИДИЛ има отзвук и успя да спечели сърцата, умовете и душите на много хора като ги заблуди с твърденията си, че е религиозна група.

Знаем, че Ислямска Държава се опитва да извършва атентати в Европа и други части от земното кълбо. Мога да допълня, че работим в много тясно сътрудничество с европейските си партньори,  заяви още Бренан пред Ен Би Си.

Директорът на ЦРУ не се съгласи с това, че американското разузнаване първоначално е подценило заплахата, която представлява "Ислямска държава". В интервюто, той коментира, че противно на очакванията на някои, Америка не разполага с магическа пръчка за решаване проблемите в Близкия изток. Джон Бренан отрече Саудитска Арабия да е била замесена в атентатите от 11 септември 2001-а.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!