Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гарсия-Берсеро: Погрешно е твърдението, че САЩ оказват натиск за понижаване стандартите на защита в ЕС

Снимка: архив

Главният европейски преговарящ по търговското споразумение със САЩ определи като „абсолютно погрешни“ обвиненията на Грийнпийс в американски натиск. Игнасио Гарсия-Берсеро заяви, че природозащитната организация е публикувала само част от преговорната документация и я интерпретира неправилно за защитата на околната среда. Грийнпийс твърди, че ЕС се е поддал на искането за занижаване на екорегулациите при вноса на американски козметични или земеделски продукти. Гарсия-Берсеро опроверга твърденията: 
Не е коректно твърдението, че САЩ оказват натиск за понижаване стандартите на защита в ЕС. Имаме множество разногласия - например не сме съгласни с тяхната позиция за ГМО. Вече ясно заявихме, че няма да се съгласим по нито една точка, ако тя ще отслаби европейския принцип за предпазливост - той гласи, че продуктите могат да бъдат разрешени за продажба от държавите-членки само ако се докаже, че не са вредни за човешкото здраве и околната среда. Изтеклите документи отразяват само ограничен обем от преговорни глави, без да се взима предвид консолидирания текст
Главният преговарящ на ЕС по Трансатлантическото споразумение за търговия и инвестиции изрази загриженост от изтичането на конфиденциални страници с позициите на американските преговарящи. Секретният достъп на европейските правителства и евродепутатите до преговорната документация засега се запазва, допълни той. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!