Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Евакуираха 60 хиляди души в Канада заради горски пожари

| обновено на 04.05.16 в 16:41
Снимка: ЕПА/БГНЕС

60 хиляди души бяха евакуирани принудително от канадския град Форт Макмъри, след като огромен горски пожар унищожи почти напълно два негови квартала. Цялото население на града е евакуирано. 

Горският пожар, избухнал на 1 май югозападно от Форт Макмъри в провинция Албърта, обхваща площ от над 2600 хектара. Високите температури, ниската влажност и силните ветрове причиниха разрастването на огъня и достигането му до града, в който почти напълно са изпепелени жилищните домове в два квартала. Още няколко района са засегнати частично.

През последните два дни бягащите от стихията 60 хиляди жители на града предизвикаха огромни задръствания по главните пътища на север и на юг. 20 хиляди души са настанени само в град Едмънтън.

Провинциалните власти вече поискаха съдействие от министерството на националната отбрана, което ще изпрати необходимата въздушна техника и пожарни екипи за овладяване на огъня.

Евакуацията на Форт Макмъри, който се намира в район с нефтени пясъци, е най-голямата в историята на провинция Албърта. До този момент няма съобщения за жертви в резултат на бедствието.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!