Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Приказка за Анна, Георг и техния Малък принц

28
Снимка: Колаж Ваня Минева


Със своя Малък принц Анна и Георг вон Сперлинг се запознават на 6 януари 2016 година. Месец по-късно е делото за осиновяване и от февруари 2016 година той им е син.

Тяхната приказка разказваме на няколко гласа, заедно с майката на Анна- Цветелина, сестра й Валя, баща й Юри и двете бебета- Данте и Марко, които, докато си говорим, смело се гонят около нас в проходилките си.

"Делото беше във Варна. Протече за около половин час. Два часа по-късно вече имахме син. Официално. Позволиха ни да си го вземем още същия ден. Беше прекрасно. Последва голямо пътуване- от Варна до Видин. В началото му беше малко трудно, но бързо се приспособи. Беше на девет месеца", разказва Анна.

Данте, Анна и Георг вон Сперлинг, Снимка: Личен Архив"Нашият татко много пътува. Много му е мъчно за Данте- това е името, което дадохме на нашето момченце. Всеки уикенд си е тук, най-вече да се види него. Всеки ден се чуваме на скайп или по телефон. Данте си го познава и по гласа, и като го види на скайп. Винаги много се вълнува. Още от сутринта, със събуждането се почва с "тата" и докато не го чуе, се "тата" цял ден...", с усмивка признава Анна.

Шарено е семейството на Ани. Ама много шарено! Съпругът й- Георг вон Сперлинг, е роден в Москва. Живял е като дете в Германия. По документи е гражданин на САЩ...

"А по душа е гражданин на Света. Има в него и еврейска кръв, и арменска...", уточнява Ани. И разказва как месеци наред води битки с българската бюрокрация за това как да изписва името си след сключването на брак с Георг. Резултатът е приемлив- според българските закони тя остава с рожденото си име, презиме и фамилия, а с тире добавя фамилията на мъжа си. Да, длъжко за изписване, но поне всичко си е там.

"Е, когато трябва да се попълват документи, ми трябват по два-три реда. Но аз съм си свикнала. Не че когато бях само с българската си фамилия не я грешаха- изписват ме Мирославова например", казва Ани. И като си говорим за бюрокрация и за имена- питам защо Малкият принц носи името на великия италиански писател Данте?

Данте Милославов вон Сперлинг, Снимка: Личен Архив"Когато го осиновихме той се казваше Добри. Но ние много преди да си го вземем бяхме решили, че ще си имаме син на име Данте. Моят съпруг много  харесва Данте Алигиери. И сега си имаме момченце, което се казва Данте Милославов вон Сперлинг", споделя Ани. Българската бюрокрация великодушно й е спестила задължението малкият да носи и презиме. Така че неговото име е малко по-късичко от това на майка му. Но не й е спестила "чакането на опашка" да стане майка.

"За осиновяване във Видин се чака на опашка. Да. На опашка. Чакаш си. Обаждането обаче дойде от Варна", казва Ани, която познава по-добре от адвокат всички детайли, свързани с осиновяванията в България и по света. Защо ли? Време е да споделим още един не толкова обичаен факт- Анна е дъщеря на първата приемна майка във Видин- Цветелина Милославова.

За Ани бебешкото гукане, пелените, нощните бодърствания край бебешко креватче са част от атмосферата на родния й дом, в който живее и сега. И сега в този дом гукат две бебета- Данте, нейният син, и Марко- приемният син на семейството, който е дошъл в техния дом на 5 дни, а сега вече гони проходилката из хола. С нас е и Валя- тя е първото дете, за което семейство Милославови са поели отговорността преди 12 години. Макар по статут и до днес да са нейни приемни родители, думата "приемни" в този дом няма стойност. Валя е просто другата им дъщеря. По-малката. А те са нейните майка и татко. Валя е осмокласничка, знае миналото си и няма никакви притеснения да говори за това. Тя поддържа връзка със своята рождена майка. Но нейният дом е тук- при Ани, Цвети, Юри, Георг, Данте и Марко. Защото е част от едно голямо истинско семейство, в което си има свое лично пространство и свои лични отговорности. Като любимото й куче например.

"Валя сама се грижи за него. Той е нейно куче. Аз имам руска кръв- майка ми е от Украйна, с нея и до сега си говоря на руски. Баща ми е торлак от Стакевци. В нашия дом винаги е имало куче", прибавя своя щрих в пейзажа Юри- домовладиката на тази шумна къща с две бебета, две дъщери, две кучета и съпруга, която е винаги усмихната, но и винаги заета, а той е авторитетният баща и дядо.

Голямото семейство на Анна, Снимка: Личен Архив"Няма нищо по-хубаво от това на празник на масата да са всички- синът, дъщерите, зетят, внуците. Тогава съм щастлив. Може и нищо да не хапна. Гледам ги. И съм щастлив", лаконичен е Юри. А аз питам какъв е в този шарен дом семейният език?

"Ние с Георг си говорим на английски. Той говори с моите родители на руски. С Валя говори на английски. С Данте говори на смешен и мил българо-английски. Така Данте учи английски, а таткото- български. Защото ще му трябва. През май се местим във Варна. Вече имаме къща там, сега правим ремонти", обяснява през смях Ани и признава, че с любопитство очаква да чуе първите изречения на Данте на какъв език ще бъдат. А аз я връщам едно рамо назад в разговора- като тръгнат към морето, няма ли да липсват на своите във Видин?!

Данте с баба Цвети, Личен архив"О, ние ще си ги посещаваме често, често", влиза в разговора майката на Ани- Цветелина Милославова.

Не за първи път Ани ще е инициатор на важни решения в семейството. Цвети признава, че преди години точно Ани е човекът, който първи произнася на глас идеята да помагат на деца в риск. Като малка тя често играе с децата от Социалния дом, който е буквално под прозорците на дома им.

"Един ден поиска да вземем от Дома едно момиченце. Тогава й казах, че като стане на 18 години и докаже, че може да е отговорна и да ми помага, ще помисля за това. Не че много пъти не съм мислила да започна работа в този Дом. Но мъжът ми беше против- "ще се разболееш", казваше, "защото не можеш всички да ги вземеш у дома". Тогава още нямаше тези възможности- за приемна грижа. Когато Ани стана на 18 години, тя ми напомни за обещанието, което съм й дала. Така станахме приемни родители на Валя", спомня си Цвети.

Анна и Данте вон Сперлинг, Снимка: Личен Архив"Ани е в регистъра на осиновителите, защото искат с Георг и второ дете. Ще помагаме, ако ги повикат за второ дете, докато Данте е още малък", обяснява Цвети, а Ани признава, че мисли над варианта и за приемна майка:

"Имаме възможности. Къщата е голяма и подходяща за гледане на деца. Но за сега ми се иска да си се порадвам на Данте. Поне докато стане на възраст за детска градина."

Свои деца, приемни, не е ли трудно, питам. Двете жени се оглеждат усмихнати и Ани отсича:

"Едното на другото не пречи."

Поговорихме си днес, в средата на Светлата седмица, с Анна и нейното голямо семейство. За хубавите събития в живота им. Но те не са подаръци на Съдбата. Жените в този дом са с големи сърца и силни характери. И не се страхуват да говорят за проблемите, през които са минали и минават. Разказват ми за първия рожден ден на Данте, но и за тревогите и нервите, които им струват срещите със Съвета по осиновяване във Видин...  Аз ги слушам и си мисля за измислените вълшебни приказки със задължителен щастлив край и истинската история на семейство Милославови: Анна, нейните родители- Цветелина и Юри, нейната приемна сестра- осмокласничката Валя, синът й Данте, съпругът Георг и едногодишния Марко, който вече почти година е с тях и е толкова обичан, че Юри, на изпроводяк ми казва:

"Мечтая и Марко да стане мой внук. А видя ли и децата на Валя, ще съм спокоен, че моят човешки път е извървян и моята работа съм си я свършил..."



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Село Гомотарци - с бъдеще във винения туризъм и с грижа за опазване на миналото

Гостуваме на Гомотарци, едно село разположило се на брега на река Дунав.  Голямо  и красиво населено място, с няколко площада, с просторни и красиви къщи с големи дворове и трудолюбиви хора. Видинското село се гордее със запазената си църква, големия църковен двор, с ценните стенописи, които са реставриран и с новата трапезария към храма...

публикувано на 12.07.24 в 12:00

Калин Виденов: Геноцидът над Северозапада от страна на ГЕРБ продължава

Все по-илюзорни изглеждат шансовете за съставяне на редовен кабинет в рамките на настоящото Народно събрание.  Политическата криза в страната продължава да се задълбочава.  Предсрочните избори наближават с все по-голяма скорост, а единственият шанс да не се стигне до тях е експертен и технически кабинет с третия мандат.  Как се отразява дългогодишният..

публикувано на 11.07.24 в 10:00

Нуждае ли се от рестарт икономиката ни?

България трябва да извърши смели реформи на пазара на труда и в образованието, защото рискува икономиката ѝ да стане много неконкурентоспособна. Разходите за труд растат ударно и въпреки това не успяват да наваксат изоставането спрямо ЕС, а производителността остава ниска. Трябва да се подобри рязко и средата за инвестиции, които изостават..

публикувано на 10.07.24 в 10:45
Боян Минков, кмет на община Белоградчик

Боян Минков: Липсата на редовно правителство затруднява работата на общините

Общините са сред потърпевшите от политическата криза в страната ни, коментира кметът на Белоградчик Боян Минков . По думите му политиците трябва разберат, че хората все повече ще ги наказват по време на избори, като все по-малко гласуват. "Има огромни затруднения в работата на общините и ние, кметовете, го усещаме най-силно, защото сме..

публикувано на 09.07.24 в 14:26
Румен Гълъбинов

Румен Гълъбинов: Политическата нестабилност усложнява постигането на стратегическите ни цели- Еврозоната и Шенген

Ако политиците в България не успеят да се разберат и се стигне до нови избори, се усложняват задачите, свързани със стратегическите цели на страната ни- Еврозоната и Шенген, коментира икономистът и финансист Румен Гълъбинов. По думите му, има риск и да не получим в пълен размер средствата по Плана за възстановяване и устойчивост. "Планът за..

публикувано на 09.07.24 в 13:31

Засилен контрол на Инспекциите по труда за недеклариран труд в рискови сектори

Работата без трудов договор е нарушение, за което в Кодекса на труда изрично е регламентирано, че не може да е маловажно . Затова винаги, при установяване на такова нарушение, се налага санкция, която не може да бъде по-малка от 1500 лева и може да достигне до 15 000 лв.   Много е важно всеки работник да разбере, че когато се съгласява да работи без..

публикувано на 08.07.24 в 15:03

Изсветлява ли сивата икономика

Публичните финанси на България губят близо 3 млрд. лева на година, заради невнесени данъци и осигуровки, вследствие на недекларирана заетост. Изводът е на Асоциация на индустриалния капитал в България. Типичните проявления на недекларирана заетост са няколко и те се променят през годините в зависимост от степента на контрол и в зависимост от..

публикувано на 08.07.24 в 14:59