Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Във Варна военните преминаха в тържествен марш на площад "Св. св. Кирил и Методий"

Снимка: БГНЕС

Варненският и Великопреславски митрополит Йоан отслужи благодарствен молебен и благослови бойните знамена на представителните роти от Варненския гарнизон по повод Деня на храбростта и празник на Българската армия. Военните преминаха в тържествен марш пред събралото се множество на площад "Св. св. Кирил и Методий".

Хората, дошли да гледат парада във Варна, си припомниха, че всъщност българско знаме никога не е било пленено, а славните победи на българската армия винаги са били въпрос на възпитание на всички млади хора и на следващите поколения. Роднините и близките на военните, които ги наблюдаваха, казаха, че са особено горди от факта, че именно днес контраадмирал Митко Петев, командир на военноморските сили, е командващ парада и в София. Това е голяма чест за града, както и за военноморските сили, казаха те, след което пое празничното шествие до Паметника на загиналите в сръбско-българската война дообщина Варна, където бяха поднесени венци и цветя от кмета на града Иван Портних, председателя на Общинския съвет Тодор Балабанов, комодор Коста Андреев – заместник-командирът на Военноморските сили командваше варненският парад. Контраадмирал Митко Петев, който днес наистина има високата чест да командва парада и в София, се обърна и към военните моряци и към техните близки: 
Самият факт, че като приоритетен проект, придобиването на многофункционален модулен патрулен кораб е възприет от МС като приоритет, само по себе си вече означава много. За мене лично е чест и удовлетворение да бъда командващ парада, както се казва, е редът на флота да командва парада. Надявам се, че е ред и да получи нещо повече за това – признание, тоест наистина българските моряци да могат да служат достойно на нова техника, която е обещана. На всички българи, които достойно носят пагона на военната служба, искам първо да пожелая здраве, щастие, удовлетворение от това, което правят, нека Свети Георги им помага в ежедневните битки и предизвикателства, с които те се сблъскват, да им даде кураж да изпълнят своите ангажименти, за които са се клели. Честит празник и пълен напред!

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!