Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В село Бързица беше открит паметник на загиналите във войните 1912 -1918 г.

Паметник на загиналите във войните 1912 -1918 г. беше открит в село Бързица, община Провадия. 11 са загиналите жители на селото в този период, техните потомци осъществяват идеята за паметник в селото.
По-голямата част от необходимите за изграждането на паметника 6000 лева са осигурени от Националния фонд за отбелязването на 100-годишнината от Първата световна война, останалите са събрани от дарения от бързичани и от продажбата на книгата, посветена на историята на селото, написана от журналиста Иван Едрев и Йордан Йорданов. След освещаването на паметника, създаден от Илко Бърдаров и Дарин Сотиров, 38-годишният Веселин Едрев потомъкът на Стоян Едрев, заяви, че е въпрос на дълг и отговорност да продължиш традицията на патриотизъм и любов към родината:
В момента истинският патриотизъм е всеки българин да отгледа поне 2-3 деца. Това е единственият шанс да докажеш, че си патриот, а не празното говорене по партийни събрания или участието в някакви метежи. Това е неградивен патриотизъм. Градивният патриотизъм е, всеки да възпитава в духа на предците си новото поколение и да обича България.  

Кристина Томова - старши експерт от Министерството на отбраната, която присъства на откриването, съобщи, че близо 3000 са войнишките паметници на територията на страната и до 2018-та година, по-голямата част от тях ще бъдат възстановени със средства от държавата.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!