Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Путин предложи извънблокова система за сигурност

| обновено на 09.05.16 в 17:29
Снимка: ЕПА/БГНЕС

71 военни самолета, символизиращи 71-вата годишнина от края на Втората световна война, прелетяха днес над Москва. На военния парад на Червения площад присъства президентът Владимир Путин и беше показано най-новото въоръжение на руската армия. В речта си по случай Деня на победата Путин предложи създаването на извънблокова система за международна сигурност.


С викове "Благодарим, Русия и Слава" твърде емоционално изразяваха своята благодарност наследниците на участниците във Втора световна война в придобилия достатъчно голяма популярност в Русия Безсмъртен полк. В него наследниците на участвалите във Великата отечествена война, както в Русия е известна Втората световна война, минават по централните улици и площади на Москва със снимките на своите родственици изразявайки благодарност към делото им. Повечето от младите хора са облечени във военни униформи от този исторически период и носят на реверите си георгиевската лента, която се е превърнала отдавна в съвременна Русия в символ на мъжеството и воинската чест.

По-рано днес след звъна на кремълските камбани точно в 10.00 ч. над 10 000 войници от различните видове и родове въоръжени сили на Русия преминаха по Червения площад във военния парад, с който по традиция се отбелязва края на европейската фаза на Втората световна война. Военният парад беше открит от станалия известен през Втората световна война легендарен танк Т-34, който минава през всички фронтове на войната и стига до Берлин.

За първи път на военния парад участваха подразделения на новосъздадената Националната гвардия и на Военнокосмическите сили, които активно взеха участие във военната операция в Сирия - в борбата срещу терористичните формирования. Любопитен детайл е, че за първи по време на военен парад премина и т.нар. женски батальон, съставен от жени възпитаници на висшите военни учебни заведения в Русия. Те бяха облечени в  бели униформи.

В словото си президентът на Русия Владимир Путин говори за уроците на историята и новите предизвикателства пред съвременния свят, откроявайки като основна заплаха тероризма: 

Уроците на историята свидетелстват, че мирът на планетата не се утвърждава от само себе си - трябва да бъдем бдителни, да не допускаме двойни стандарти, които са в полза на тези, които таят престъпни намерения. Днес цивилизацията отново е изправена пред жестокост и насилие. Тероризмът се превърна в глобална заплаха и ние сме длъжни да победим това зло. Русия е отворена за обединение на силите с други държави, готова е да работи за създаването на модерна извънблокова система за международна сигурност.


Тази вечер в 22.00 ч. в Русия ще бъдат изстреляни празничните салюти, които ще бъдат и кулминацията на тържествата, посветени на Деня на победата.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!