Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дерматолози: Децата под 3-годишна възраст не трябва да ходят на море

Децата под 3-годишна възраст не трябва да ходят на море, твърдят дерматолози. На 13 май и на 2 юни в по-големите градове у нас ще се проведе безплатно тестване за рак на кожата за възрастните и децата.

Майките трябва да научат, че бебетата не се водят на плажа, каза доцент Жана Казанджиева, дерматолог в Александровска болница. Нанасянето на слънцезащите крем се прави 15 до 30 минути преди излагане на слънце. През два часа процедурата се повтаря с висок фактор.

Когато използваме продукти за бебешката кожа, гледаме те да са с минерален екран, а не с много химически субстанции. Не бива да се смесват категориите. Много мои пациенти ми казват гордо, че ползват детска или бебешка козметика. Бебешката козметика е за бебета, категорична беше доцент Казанджиева.

35 милилитра е дозата, която ще защити кожата ви от вредно изгаряне. Кампанията "Евромеланом" има за цел да покаже, че ранната диагностика на рак на кожата води до излекуване, каза доктор Гриша Матеев от Дерматологичното дружество:

Кампанията ще се проведе на 13-и май. От днес вечерта на двата сайта - bg-derm.org и derma.bg, ще бъдат изнесени имената, местоработата на лекарите, техните офиси, или болници и часовете, в които те ще записват.

На 2-ри юни в София, Пловдив, Плевен и Стара Загора, ще бъде организирана подобна кампания за родители и деца, чиято цел е ранна профилактика.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!