Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Американското министерство на правосъдието и администрацията на щата Северна Каролина в спор за правата на транссексуалните

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американското министерството на правосъдието заведе дело срещу щата Северна Каролина за прилагането на закон, който се счита, че нарушава гражданските права на транссексуалната общност. Делото е част от продължаващата полемика между губернатора на Северна Каролина Пат Макрори и федералните власти. В основата на скандала е нормативен акт, който забранява на транссексуалните да ползват тоалетна по свой избор.

В противоречивия документ освен включването на ново регулиране на използването на тоалетни, бяха премахнати областни и окръжни мерки, защитаващи правата на гей и транссексуалното общество.

Преди пет дни министерството на правосъдието изпрати писмо до губернатора Макрори, в което постави срок до понеделник за отхвърляне на закона от местната власт, но вместо това губернаторът заведе свой иск още преди да е изтекъл срокът. Според него законът не дискриминира и насрещният иск цели да се стигне до съдебно тълкуване на термина „полова идентичност.“

Макрори обяви, че решението, което е взел е било трудно като е трябвало да намери баланс между очакванията за лична неприкосновеност и равенство.

От своя страна главният прокурор Лорета Линч, говорейки за закона направи паралел със сегрегацията през 60-те години и допълни, че в дългосрочен план разрешената от местната власт дискриминация е губеща стратегия.

Двете успоредни дела ескалират напрежението в една и без това изострена ситуация, в която заради непопулярната мярка големи корпорации бойкотират южния щат, граждани организират протести, а федералното правителство заплашва да спре помощ възлизаща на милиарди долари. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!