Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министър Вежди Рашидов е на посещение в Русия

Вежди Рашидов и Валери Гергиев
Снимка: Николай Кръстев - кореспондент на БНР в Москва
Посещението на министъра на културата Вежди Рашидов в Москва е продължение на установените духовни културни връзки между народите и културите ни, които са се развивали във времето, каза Вежди Рашидов пред програма "Хоризонт" на БНР. Според него Москва все още помни различни прояви на българската култура в руската столица като концерти, изложби и редица представяния на страната ни.

Той ще има срещи с Михаил Швидкой, бивш министър на културата и понастоящем съветник на руския президент по културните въпроси, както и с Юрий Ушаков, хора, чиято дума се чува по най-висшите етажи на властта в Кремъл.

Това са хора, които са значими, неслучайно са специални съветници по международните отношения и културните връзки. Българинът не е зле настроен към руския народ. Това, което се опитват някои да го внушат, трябва малко да се махне, заяви министърът на културата.

Министър Рашидов се срещна с генералния директор на Третяковската галерия Зелфира Трегулова, където двамата днес обсъдиха възможности за размяна на изложби в София и Москва.

Той награди директора на Мариинския музикален театър от Санкт Петербург Валери Гергиев с най-високото ни отличие в сферата на културата "Златен век".

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!