Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Моторният кораб "Белла" започна редовни курсове от Морската гара във Варна

Снимка: БГНЕС
Моторният кораб "Белла" започна от вторник редовни курсове от Морската гара във Варна до квартал "Аспарухово", за да бъде облекчен трафикът по Аспаруховия мост, който е в ремонт. Капацитетът на корабчето е 70 места. То ще плава в пиковите часове от 6.30 до 9.30 часа и от 16.30 до 19.30 часа. Цената на новия транспорт е като за градския - 1 лев. Кметът на Варна Иван Портних, който присъства на първото тестово плаване уточни, че по този начин се възстановява водният транспорт в морската столица, който ще бъде и атракция за туристите:

В перспектива община Варна ще кандидатства по европроекти и ще се опитаме да закупим и вече с чисто общински средства няколко плавателни съда. В момента се консултираме какъв тип съдове биха били най-удачни за изпълняването на тези функции. Вярвам, че това, от една страна, ще е една допълнителна полезна връзка, едно надграждане на транспортната ни схема и облекчение за хората, които живеят в "Аспарухово". От друга страна, това ще е една прекрасна атракция, защото инвестициите, които планираме в район "Аспарухово", са големи и са свързани с това районът да стане наистина образцов от гледна точка на градска среда и същевременно да стане атрактивен за посещения.

Кметът каза още,че до края на тази година ще започне изграждането на рибарско пристанище в квартал "Аспарухово", рибна борса, както и рибарско селище.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!