Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

"Предсрочни избори пробват с оставката на Калфин", пише "Труд" след оттеглянето от кабинета на вицепремиера от АБВ. Според "Стандарт", това е "Червена завера срещу кабинета, Първанов готви лява коалиция". "АБВ хвърли кабинета в ръцете на плаващо мнозинство", коментира вестник "Сега". "АБВ разклати правителството", пише "Капитал дейли" и прогнозира, че оттеглянето на АБВ прави предсрочните избори по-реални и че това изглежда като премислен ход след смяната на ръководството на БСП. Водещото заглавие на "24 часа" е "Мирише на избори", с пояснението, че новият партньор на ГЕРБ в парламента е Български демократичен център на д-р Красимира Ковачка. Групата е с трима повече от тази на АБВ и не иска постове в изпълнителната власт. Интерпретацията на "Дума" е "Гърч във властта". Вестникът цитира новия лидер на БСП Корнелия Нинова, която очаква предсрочни парламентарни избори след президентските наесен.

В интервю за "24 часа", Цветан Цветанова казва, че юли е добър месец за ГЕРБ да оповести кандидата си за президент. Според него, управляващите ще намерят решение, което да консолидира коалицията, защото е безотговорно да се спре добрата работа на правителството, но в рамките на този парламент коалиция с БСП не е възможна.

Според социолога Юлий Павлов, дори обединена, левицата няма шанс за президент. В интервю за "Стандарт", той прогнозира още, че при избори две в едно, Бойко Борисов ще има повече депутати от сега.

"Умуват над пет варианта за ремонт на Изборния кодекс", пише "Монитор".

"Прокуратурата си направи тежка самокритика", пише "Сега" по повод годишния отчетен доклад на прокуратурата за 2015 г. Подобни откровения не е имало от началото на мандата на Сотир Цацаров, но е намерено и оправдание за слабите резултати, отбелязва изданието. "Новинар" подчертава, че прокуратурата предлага по-дълъг срок за използване на специални разузнавателни средства и имунитет за свидетели срещу организираната престъпност. Акцентът от отчетния доклад , според "Монитор“, е намаляването на кражбите на дребно за сметка на повечето кражби на автомобили.

Всяко българче има кариес заради липса на зъбна профилактика, пише "Труд". От Сдружението на българските зъболекари казват, че два милиона и петстотин хиляди души у нас са без зъби, защото Здравната каса не поема плащането на протези.

"Телеграф" информира, че държавата си е върнала авиозавод, предлаган на търг от частен съдебен изпълнител за 29 милиона лева, който е бил част от компания на Цветан Василев. Това е едно от най-големите предприятия за капитален ремонт и обслужване на летателна техника в Европа. Основната част от завода е в авиобаза Граф Игнатиево.

"Гневни фермери готови да хванат сопите", пише "Земя", като цитира информация на БНР. Зрели мъже плачат като деца, докато избиват животните им заради нодуларния дерматит. Фермери от района на Гоце Делчев казват, че след сълзите следват сопите и заплашват с протести, ако това продължи. В съседните ни държави никой не унищожава животните масово при тази болест, мотивират се животновъдите.

 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!