Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вежди Рашидов договори с Болшой театър турне през 2018 година

Министър Рашидов с Юрий Ушаков
Снимка: Министерство на културата

Министърът на културата Вежди Рашидов беше приет днес от двамата високопоставени съветници и помощници на руския президент – Юрий Ушаков по външната политика и Михаил Швидкой, който е специален съветник по международното културно сътрудничество.                                                             

С  Ушаков  министър Рашидов обсъди възможностите за активизиране на културното сътрудничество между България и Русия на фона на предстоящото Българско председателство на ЕС през 2018 г. и на превръщането на Пловдив в културна столица на Европа през 2019 г. Убеден съм, че без руската култура световната култура няма да е в своята пълнота, заяви Вежди Рашидов. Както е известно, руски творци имат много голяма заслуга за формиране на световния пластичен вкус и са родоначалници на едни от най-значимите течения във визуалните изкуства. Министър Рашидов и Юрий Ушаков се обединиха около тезата, че културата е най-добрият посланик на народите и отваря нови мостове за сътрудничество, а българската и руската култура години наред  са в добри взаимоотношения.  Юрий Ушаков подкрепи казаното от министър Вежди Рашидов, че езикът на културата сваля всички бариери и дава възможност на хората да виждат нови неща.  

На срещата си с Михаил Швидкой министър Вежди Рашидов договори конкретни изяви на български и руски творци и състави. Едно от тях е България да представи в Русия експозиция на уникални икони, а Москва да гостува у нас с изложба като прочутата експозиция „Руският портрет в края на 19 и началото на 20 век”, която неотдавна пожъна голям успех в Лондон.                                   

Вежди Рашидов  посети Болшой театър, където разговаря с генералният директор на институцията Владимир Урин, която тази година отбелязва 240 год. от създаването си.  Владимир Урин изрази пред Вежди Рашидов готовността Болшой театър да сключи споразумение за дългосрочно сътрудничество със Софийската опера и балет, с която и сега обменя солисти. Софийската опера и балет ще гостуват през  2018 год. в Русия по едно и също време заедно с Парижката опера.                       

Министър Рашидов награди с най-високото ни отличие в областта на културата "Златният век" известния руски кинорежисьор, сценарист, актьор и продуцент Никита Михалков.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!