Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протестиращи: В ромския квартал "Кремиковци" в Гърмен продължава да се строи незаконно

Гърмен, протест
Снимка: БГНЕС / Снимка: БГНЕС
В ромския  квартал "Кремиковци" в Гърмен продължава да се строи незаконно, а  институциите не правят нищо. Това заявиха  жители на общината на протест, организиран от сдружение "Бъдеще за община Гърмен".

Протестът е провокиран от намеренията на кмета на общината да внесе на утрешната сесия предложението за изготвяне на ПУП на квартал Кремиковци, който все още е със статут общинска земеделска земя.  Недоволството  е  най- вече срещу местната власт, която не показва воля за решаване на проблема,  оплакаха се от сдружението, което беше създадено миналата  година  и  в продължение на месец организираше митинг шествия всеки ден.

След последното събаряне на част от незаконните къщи в квартала  през  август  миналата година целият процес спря, а волята на институциите да приложат закона и държавността в Гърмен се изпари,  коментираха  хората, дошли на протеста. 123 са незаконните къщи според заповедите, издадени от ДНСК в края на 2011 година. Към тях общината добави преписки за още 18 незаконни постройки.

Скандал между роми и други жители на Гърмен на 23 май миналата година, прераснал в масов бой с трима ранени и осем арестувани, създаде  сериозно напрежение между двата етноса. Почти два месеца полиция и жандармерия беше денонощно в  района. Според ромите от квартал Кремиковци днес ситуацията е относително спокойна, а семействата, създавали проблеми, вече не живеят в квартала:




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!