Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Наблюдават водните басейни в община Белоградчик

Снимка: РАДИО ВИДИН

За днес е обявен оранжев код за бури и обилни дъждове в три области - Видин, Монтана и Враца. През периода на интензивни валежи компетентните органи извършват ежедневни наблюдения на водните басейни в община Белоградчик. По последни наблюдения водата в язовирите се е увеличила, но няма опасност от преливане. На територията на община Белоградчик потенциално опасните водни басейни и съоръжения са под постоянно наблюдение, с цел недопускане на щети и вредно въздействие на водите при снеготопене и обилни валежи. Особено внимание се обръща на критичните участъци на територията на село Крачимир, където минава река Манойлица и по поречието на Стакевска река.

Проводящи са речните участъци на деретата в землищата на селата Сливовник и Върба. Проходимо е и речното корито на река Вещичка, на 500 метра след основния пропускател на язовир "Дъбравка". Всяка година Общината актуализира Аварийния план на потенциално опасния язовир "Дъбравка". Той се изготвя с цел да се повиши координацията на органите на управление и общинската администрация за организиране и координиране на превантивната дейност по време на наводнения и при възстановяване на щетите от тях. В този план, освен подробностите за язовира, са конкретизирани и задачите на различните органи и институции при бедствие. В края е поместен и указател с номерата на органите и организациите, които се оповестяват при критични ситуации. А кметският наместник на село Дъбравка е издал заповеди за определяне на група за наблюдение на язовира, както и заповед за определяне на аварийна група.

Община Белоградчик стопанисва язовир "Дъбравка", но на територията на общината са и язовирите в землищата на селата Салаш, Ошане и изравнителят в село Раяновци. Всяка есен в язовир "Дъбравка" се изпуска определено количество вода, за да може да поеме големите водни количества при пролетните дъждове и снеготопенето. Преди около седмица преливникът на язовира бе с повишено ниво на изтичане на водите. Но това не представлява опасност за  разрушаване на стената. През април, след планирана сеч от ЧЕЗ, паднали дървета са затлачили коритото на река Градска в местността "Филипови кошари", които са били разчистени от служители на Общината.







Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Жителите на още четири села в област Монтана са на воден режим

Четири от 13-те села в община Георги Дамяново вече са на воден режим, съобщиха от ВиК Монтана .  В Главановци и Копиловци един ден ще се подава вода за ниската част на селата, а на другия ден за високата. В Чемиш ще има вода на четна, а във Видлица на нечетна дата. От седмици на режим са селата Равна, Горна Лука и Митровци, в община Чипровци...

публикувано на 17.08.24 в 15:05

Продължава Националният мотосъбор във Видин

Град Видин е домакин на 17-и поред Национален мотосъбор , традиционен за мотосредите . Събитието всяка година се радва на голям интерес. Тази година много участници пристигнаха специално за мотосъбора не само от страна, но и от чужбина: "Тазгодишният мотосъбор за мен е по-силен от предишния...Доста мотори, доста хора. Доста чужденци..

публикувано на 17.08.24 в 13:47

ПГ "Алеко Константинов" в Мездра ще реализира нов проект

Проектът "Заедно учим, творим и се забавляваме" е класиран и одобрен за финансиране от ЦОИДУЕМ. Продължителността на дейностите е 11 месеца , а стойността на проекта е 16 530 лв .  Проектът е насочен към дейности, свързани с ефективна социализация и общуване на ученици, родители, педагогически и непедагогически специалисти и осъществяване..

публикувано на 17.08.24 в 10:10

Повечето присъди във Врачанския окръжен съд са условни

По-голямата част от приключилите дела в окръжния съд на Враца през 2023 година са завършили с условни присъди , това показват данните на НСИ. 1 114 процеса за престъпления са приключили през изминалата година , като за 407 от тях са постановени ефективни осъдителни присъди, по 514 са издадени условни присъди, 17 от споровете са завършили с..

публикувано на 17.08.24 в 08:46

Жители на Люти дол подадоха сигнал срещу строежа на Е-79

Жители на мездренското село Люти дол са подали сигнал до министерството на околната среда и водите, с който протестират срещу строителството на международния път в отсечката между Мездра и Ботевград . Хората потърсили помощ от екоминистерството, тъй като дейностите по трасето тровят въздуха им. Според недоволните, огромните машини, които..

публикувано на 17.08.24 в 08:29

В Монтана монтираха три паркомата

В Монтана вече работят три паркомата . Те са разположени на входа на парк „Монтанензиум" и останалите на булевард „Трети март" , поясни Емил Иванов , директор на общинско предприятие „Градска мобилност". Апаратите не връщат пари, предупреди Иванов и даде пример. Ако се пусне 2 лева в „зелената зона" ще ви даде два часа за паркиране, а не един...

публикувано на 17.08.24 в 08:21

Снимката на 16 август 2024 година

България проучва възможността да погребва отработено  ядрено  гориво от АЕЦ "Козлодуй" във Финландия.  Това каза служебният министър на енергетиката Владимир Малинов по време на изслушване в Народното събрание относно изграждането на хранилища за постоянно съхранение на отработеното ядрено гориво от АЕЦ "Козлодуй" и на опасни радиоактивни отпадъци на..

публикувано на 16.08.24 в 18:05