Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Оставам тук

Радослав Георгиев: "Успехът не е точка в живота, успехът е процес"

16
Снимка: Колаж Ваня Минева


"Оставам тук"- казват моите събеседници в рубриката "Общество" в "Посоките на делника" по Радио ВИДИН. Казват го не като продължение на познатото "въпреки", след което обичайно се изреждат всички неудовлетворености от живота в България, а защото имат своите "защото".

Те са Радослав Георгиев, председател на Сдружение "Активно общество"; Павла Цветкова- тя е завършила екология в СУ "Свети Климент Охридски", с магистратура медицинска биология в Пловдивския университет "Паисий Хилендарски"; Емил Иванов, живял и работил в Испания, но избрал да се върне в своя край и Иван Базов, който живее и работи със съпругата си в Ново село.  


Поводът да ги поканя на разговор бе наскоро преведената по инициатива на Информационен център "Европа Директно" Видин и Сдружение "Активно общество" среща във видинската библиотека "Михалаки Георгиев" за обмен на добри практики- от младежи за младежи, преминала под мотото: "Мисията възможна". Каква е мисията?

Сдружение Активно общество и приятели"Мисията е да подреждаш живота си, да мечтаеш, да работиш, да градиш кариера тук- у дома", казва Радослав Георгиев.

"Върнах се тук, защото искам да живея и да работя в България. Имах възможност да поживея и да поработя в Гърция, но не съм имал намерение да оставам там. Започнах на 1000 евро заплата- сума, която за времето тогава, периода 2007-2008 година, би мотивирала много хора да не се връщат в България. Но моето намерение бе да поспестя средства, с които да започна следването си. Заедно с моята приятелка, сега съпруга, записахме във Варна, в Икономическия университет. Завършихме и се прибрахме у дома- в Ново село. Аз съм аграрикономист по образование. Започнахме работа в Община Ново село по програмата "Старт в кариерата". Което всъщност ни даде шанс да останем. Защото имаме работа. Имаме и собствен дом. Това е достатъчно човек да се чувства добре там, където е. Най-добре си почиваме сред природата. Буквално преди дни качихме с приятели връх Бабин нос. Човек трябва да отстоява желанията, амбициите и най-вече мечтите си. И да ги реализира, за да се чувства щастлив", казва Иван Базов.

Емил ИвановЕмил Иванов е живял и работил в Испания.

"В Испания има доста голяма българска общност. Животът там наистина е много по-спокоен. Това се дължи на политиката на самата държава. На много добрата социална система. Което е похвално за тях и добър пример за нас. Затова се прибрах- винаги съм казвал, че ако искаш нещо да се промени, накарай го ти да се промени. Не може само да стоиш отстрани и да казваш, колко нищо не е наред, а всъщност нищо да не правиш", добавя още един фрагмент в картината Емил Иванов.

"В сдружението сме много добър екип. Всяка идея обсъждаме заедно, коментираме и избистряме, а после и осъществяваме. За мен "поглеждането отвътре" на добрите практики в Европа, а и не само в Европа, е много полезен ход. Затова се стремя да не пропускам възможността да изучавам чуждия опит. За да мога да го приложа в работата си с младежите тук",  смята Павла Цветкова.

Сдружение Активно общество и приятели"Сега, когато Сдружение "Активно общество" вече има своите позиции във Видин, изглежда сравнително лесно едно такова решение- оставам тук. Но не винаги е било така. Държа да кажа обаче, че и преди да започнем да работим заедно, винаги съм бил категоричен, че не искам и няма да отида да работя в чужбина. Бях изключил този вариант от живота си. Имах достатъчно лични примери за това как отиването в чужбина създава сътресения в семействата, създава сътресения в приятелския кръг и като цяло в обществото ни. Ние в момента работим по различни инициативи, свързани с млади хора в риск- риск от социално изключване поради това, че те се отглеждат или сами, или от баби и дядовци, или от други роднини, защото родителите им са в чужбина и нямат здрави семейства. Аз бях от тези младежи- изживях моето бурно тийнейджърство като тях- защото бях от такова семейство, в което единият от родителите работи постоянно в чужбина. Това, което бих направил, е да отида например на специализация, обучение, обмен- интересувам се от добрите практики в образователната система. И то не, за да ги копираме- буквалното копиране не е достатъчно ефективно. Ние си имаме традиции, имаме по-различно мислене. И трябва да надграждаме над тях", обяснява Радослав Георгиев.

Павла ЦветковаВ края на нашия разговор питам моите събеседници какво биха променили, ако за мъничко са щастливи собственици на магическа пръчица.

"Бих променил нагласите на хората в нашия край- за да не създават  впечатлението, че са сиви, негативни, бягащи. Всъщност аз това и правя без магическа пръчица- малко по малко, с малки стъпки, във всички наши срещи в ежедневната ни работа", казва Емил.

"Нашите магически пръчици са вътре в нас. Всеки от нас носи в себе си възможностите да си направи собствения уют тук. Да си го конструира както той иска. Успехът не е точка в живота. Успехът е процес", казва Радослав.

"Магия е да успееш да дадеш онзи малък тласък при старта на един млад човек, който да му помогне да си повярва, че може да се справи и да постигне мечтаното", казва Павла.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Село Гомотарци - с бъдеще във винения туризъм и с грижа за опазване на миналото

Гостуваме на Гомотарци, едно село разположило се на брега на река Дунав.  Голямо  и красиво населено място, с няколко площада, с просторни и красиви къщи с големи дворове и трудолюбиви хора. Видинското село се гордее със запазената си църква, големия църковен двор, с ценните стенописи, които са реставриран и с новата трапезария към храма...

публикувано на 12.07.24 в 12:00

Калин Виденов: Геноцидът над Северозапада от страна на ГЕРБ продължава

Все по-илюзорни изглеждат шансовете за съставяне на редовен кабинет в рамките на настоящото Народно събрание.  Политическата криза в страната продължава да се задълбочава.  Предсрочните избори наближават с все по-голяма скорост, а единственият шанс да не се стигне до тях е експертен и технически кабинет с третия мандат.  Как се отразява дългогодишният..

публикувано на 11.07.24 в 10:00

Нуждае ли се от рестарт икономиката ни?

България трябва да извърши смели реформи на пазара на труда и в образованието, защото рискува икономиката ѝ да стане много неконкурентоспособна. Разходите за труд растат ударно и въпреки това не успяват да наваксат изоставането спрямо ЕС, а производителността остава ниска. Трябва да се подобри рязко и средата за инвестиции, които изостават..

публикувано на 10.07.24 в 10:45
Боян Минков, кмет на община Белоградчик

Боян Минков: Липсата на редовно правителство затруднява работата на общините

Общините са сред потърпевшите от политическата криза в страната ни, коментира кметът на Белоградчик Боян Минков . По думите му политиците трябва разберат, че хората все повече ще ги наказват по време на избори, като все по-малко гласуват. "Има огромни затруднения в работата на общините и ние, кметовете, го усещаме най-силно, защото сме..

публикувано на 09.07.24 в 14:26
Румен Гълъбинов

Румен Гълъбинов: Политическата нестабилност усложнява постигането на стратегическите ни цели- Еврозоната и Шенген

Ако политиците в България не успеят да се разберат и се стигне до нови избори, се усложняват задачите, свързани със стратегическите цели на страната ни- Еврозоната и Шенген, коментира икономистът и финансист Румен Гълъбинов. По думите му, има риск и да не получим в пълен размер средствата по Плана за възстановяване и устойчивост. "Планът за..

публикувано на 09.07.24 в 13:31

Засилен контрол на Инспекциите по труда за недеклариран труд в рискови сектори

Работата без трудов договор е нарушение, за което в Кодекса на труда изрично е регламентирано, че не може да е маловажно . Затова винаги, при установяване на такова нарушение, се налага санкция, която не може да бъде по-малка от 1500 лева и може да достигне до 15 000 лв.   Много е важно всеки работник да разбере, че когато се съгласява да работи без..

публикувано на 08.07.24 в 15:03

Изсветлява ли сивата икономика

Публичните финанси на България губят близо 3 млрд. лева на година, заради невнесени данъци и осигуровки, вследствие на недекларирана заетост. Изводът е на Асоциация на индустриалния капитал в България. Типичните проявления на недекларирана заетост са няколко и те се променят през годините в зависимост от степента на контрол и в зависимост от..

публикувано на 08.07.24 в 14:59